Kloppend hart van Rotterdam

Iedereen is hier circusartiest

Annemiek de Gelder Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

De diabolo’s, hoepels en ballen vliegen je om de oren. De jongste artiesten leren jongleren met gekleurde doekjes, terwijl even verderop oudere kinderen hard oefenen om de eenwieler onder de knie te krijgen. Hooggeëerd publiek: welkom bij Circus Rotjeknor!

Het is een vrolijke boel in Fenixloods II op Katendrecht. Wie één stap binnen zet, waant zich meteen in een andere wereld. De muren zijn behangen met oude circusposters en overal waar je kijkt is het rood, geel, blauw of groen. De loods ademt een echte circussfeer. En dat is ook precies de bedoeling. “Iedereen die hier lid wordt, noemen we artiest. Of ze nu al in de trapeze kunnen hangen of net beginnen,” vertelt Johan Both, eigenaar van Circus Rotjeknor. De voormalig schoolmeester begon twintig jaar geleden met het geven van circuslessen in gymlokalen van Rotterdamse basisscholen. Hij zag zijn project uitgroeien tot een echt jeugdcircus met een eigen oefenruimte. “Toen ik ermee startte wist ik al: Rotterdam heeft dit nodig.”

De 280 artiesten die iedere week hard oefenen op hun circusskills hebben duidelijk plezier. Ze beginnen met een warming-up en gaan daarna aan de slag met de basisvaardigheden van het circus: jongleren en acrobatiek. Even later waaieren ze uit en mogen ze gaan oefenen wat ze willen. Lopen op een bal of balanceren op een koord bijvoorbeeld. Both: “Het is belangrijk dat ze doen wat ze zelf leuk vinden. Eigen motivatie staat voorop.” De ruimte vult zich met positieve energie en de temperatuur stijgt. “Het mooie van circus is dat de artiesten-in-de-dop meer leren dan circusvaardigheden alleen. Concentratie is heel belangrijk. Houd je je aandacht er even niet bij, dan gaat het mis. En vertrouwen. Op elkaar, maar ook op jezelf.”

Circuszondagen

Na veel oefenen is het tijd voor het echte werk: optreden. Eerst nog even oefenen op de ouders en dan als de tijd rijp is, de grote uitdaging: optreden voor een heus publiek. Dat gebeurt het hele jaar door op verschillende plekken in de stad. Bijvoorbeeld op 21 februari in een circustent op het Deliplein en van 6 t/m 10 mei, als onderdeel van het Circusstad Festival, dat op en rond het Schouwburgplein plaatsvindt. Voor iedereen die zelf de circusartiest wil uithangen, zijn er regelmatig Doe-middagen en CircusZondagen.

Circus Rotjeknor
Veerlaan 19 E
3072 AN Rotterdam
circusrotjeknor.nl