Kloppend hart van Rotterdam

Ontdek jonge kunst op Art Rotterdam

Gers! magazine Tekst

Tekst: Arysha Lemmers

Kunstliefhebbers van nationale en internationale beeldende kunst kunnen hun hart weer ophalen tijdens de 16e editie van Art Rotterdam. Met verschillende benaderingen van jonge kunst in uiteenlopende tentoonstellingsconcepten vormt Art Rotterdam steeds meer een alternatief op de grote internationale beurzen. Van 5 tot 8 februari staat de stad in het teken van spotten, ervaren en kopen. Directeur Fons Hof over wat je absoluut niet mag missen.

‘’Voor het eerst in Nederland mag het publiek een kijkje nemen bij het befaamde atelier van Lieshout/AVL Mundo” , vertelt directeur Fons Hof. “Zij tonen hun installatie Blastfurnace, die uit staal gemaakt en meer dan 11 meter hoog is. Alles wordt aangedreven door menskracht en eenvoudige mechanica. Zowel de werkplaats en de tentoonstellingsruimte van AVL/Mundo zijn tijdens de beurs geopend voor het publiek. En dat is echt uniek.”

Nieuw bij Art Rotterdam

Dit jaar start Art Rotterdam ook met een nieuwe sectie voor non-profit spaces en kunstenaarsinitiatieven. In de oude werkplaatsen van de fabriek presenteren zij een combinatie van video-, installatie- en performancekunst van opkomende kunstenaars.

Gratis vervoer tijdens Art Rotterdam

Art Rotterdam speelt zich af op het terrein van de Van Nellefabriek, de Wilhelminapier, rond het Museumpark en de Witte de Withstraat. Nostalgische jaren ’70 bussen vervoeren bezoekers gratis tussen de locaties. Voor het grootste gedeelte heb je een toegangsbewijs nodig, maar er zijn ook een paar gratis evenementen. Zo opent Boijmans Van Beuningen op vrijdag met een openingsevent dat vrij toegankelijk is en ook de Witte de Withstraat biedt dankzij Showroom MAMA, TENT Rotterdam en WORM kosteloos vermaak gedurende de beurs.

Rotterdamse invloeden op Art Rotterdam

Zijn er behalve Joep van Lieshout met AVL Mundo nog meer Rotterdamse invloeden aanwezig op het internationaal geprezen kunstevenement? Hof: ‘’Jazeker! Rotterdammer Niels Post showt zijn fotoproject On Spam, Business Proposals in en rondom Rotterdam Centraal Station. Een aantal welbekende, zakelijke voorstellen die iedereen weleens heeft ontvangen van een onbekend bedrijf heeft hij omgezet in een mooi kunstproject. Ook debuteert de eerste pop-up store van het sterrenrestaurant Fred tijdens Art Rotterdam.’’

Voor meer informatie over de galeries, tentoonstellingen en off events, ga naar www.artrotterdam.nl