Kloppend hart van Rotterdam

Hutje bouwen in het magazijn

Pim Bijl Tekst
Salih Kilic Beeld

Rotterdam kent veel familiebedrijven. Waar zitten ze en wie zijn die families? Bij Breur – groothandel voor bouw en industrie – is de derde generatie aan het roer. En de kinderen van Linda en Petra huppelen ook al weer door het magazijn.

Een tijdje geleden liep Linda Breur het magazijn in. Waren er plots allemaal zorgvuldig gesorteerde kartonnen dozen verschoven en op elkaar gestapeld. Hutje bouwen, een idee van dochter Renée (11), die die dag mee was met haar moeder. “Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling’’, zegt Linda lachend. “Onze kinderen vinden het leuk om hier te zijn. Ze delen traktaties uit of lopen mee met de post. Maar het moet natuurlijk geen zooitje worden.”

Samen met haar zus Petra nam ze 1998 de ijzerhandel van vader Rob over, die op zijn beurt in 1966 het stokje overnam van zijn vader Nico. Een lange geschiedenis, begonnen met de in 1928 opgerichte smederij op de Rotterdamse Vlietlaan.

De kinderen van Linda (de eerder genoemde huttenbouwer Renée en Robert van 13) en van Petra (Babette van 8) zijn er inmiddels ook geregeld te vinden. Het is nog veel te vroeg om te weten of zij ooit de zaak overnemen, maar Linda zou het wel toejuichen.

Carrière als advocaat

Tijdens haar studie dacht ze zelf nog aan een carrière als advocaat. Ook had ze eerst ‘gewoon’ een bijbaantje in de horeca, maar daarna stapte ze toch maar weer bij de zaak van haar vader binnen. “Ik heb het er nooit met hem over gehad”, begint Linda, “maar waarschijnlijk heeft hij wel ooit gedacht: jeetje! Ik heb twee dochters…”

Dat was uiteindelijk geen probleem voor de toekomst van het familiebedrijf. “Ik bleek het hartstikke leuk te vinden. Ben er net als mijn zus langzaam ingerold. Ik was vooral actief in de verkoop, zij als boekhoudkundige in de administratie. We vullen elkaar perfect aan. Uiteindelijk is het ook fantastisch om zo’n zaak over te nemen. Er staat al een goed draaiende organisatie, dus je hoeft niet vanaf nul te beginnen.”

De smederij van weleer is inmiddels een groothandel voor bouw en industrie, met het hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel en nog twee vestigingen in Gouda en Den Haag. “En we willen nog verder doorgroeien. Nog steeds hebben we schroefjes en gereedschap, maar we doen zoveel meer. Zo verkopen en zoeken we op bestelling ook bedrijfskleding voor zaken uit.”

Weddenschap

En vader Rob? Die komt nog elke dag langs. Dat kan hij toch niet laten. Daarom is zijn oude werkkamer in ere hersteld. Daar drinkt hij koffie, om daarna met de post langs te gaan en iedereen gedag te zeggen. “En als er bijvoorbeeld heel veel pallets staan, sluit hij voor een kratje bier een weddenschap af, om die binnen een dag weg te werken.”