Kloppend hart van Rotterdam

Het uitzicht van Gaby Schouten

Esther Wienese Tekst
Joke Schut Beeld

‘s Zomers kijkt hij vanuit z’n woonkamer en vanaf het voordek op de historische schepen van het Maritiem Museum, de Honderd Hoog, de Coopvaert, de restaurants aan de Leuvehaven en de Erasmusbrug. ’s Winters kijkt hij richting de Glashaven en de Red Apple. En altijd heeft Gaby Schouten uitzicht op de lucht.

Gaby bezit zijn historische zeilschip sinds 2000. Sinds 2006 woont hij permanent op het schip. De 25×5 meter zijn in zes jaar tijd verbouwd tot een moderne ruime woning waarmee hij ook nog eens kan varen. Twee vliegen in één klap.

Zijn uitzicht wisselt afhankelijk van waar zijn boot ligt. “Ik ben tegen woon-werkverkeer dus ik zoek altijd een ligplaats in de stad waar ik werk.” De ligplek waar hij telkens terugkomt is in de Rotterdamse Bierhaven. Zijn schip uit 1902 is museaal genoeg om deel uit te mogen maken van de privécollectie van het openlucht Havenmuseum. Vroeger werden er schelpen mee vervoerd als basisbestanddeel voor cement.

’s Zomers legt Gaby het schip met de roef naar de kant van de Leuvehaven. ’s Winters keert ie ‘m zodat hij vanaf de steiger via een loopplank direct naar het houten voordeurtje kan lopen. “Dan hoef je niet over het glibberige gangboord.”

Noordzee

’s Zomers is het heerlijk wonen op de boot. “Ik span een zonnetent over de mast en geniet van de zon, de schaduw, de wind en de bootjes die voorbij komen.” In de weekenden en vakanties vaart hij over de Noordzee.

’s Winters ‘is er soms geen reet aan’. “Je krijgt op zo’n schip heel veel mee van buiten; bent enorm verbonden met de natuur en het weer. Als het kil en grijs is, grijpt dat je.”

Afgelopen winter heeft hij zijn boot vaker dan in jaren nachten achtereen verlaten voor zijn nieuwe liefde Ingrid. Maar hoe mooi die liefde ook is en hoe comfortabel ook haar huis, de boot wegdoen dat nooit. “Dat zou een doodzonde zijn. Ik ben zo vergroeid met dit schip. Dan zou ik mezelf echt verloochenen.”