Kloppend hart van Rotterdam

Het mes snijdt aan drie kanten

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Sjaak en Clara Sies houden niet van stilzitten. Ze houden van andere mensen helpen. Toen ze in de bijstand kwamen, zaten ze niet bij de pakken neer. Ze richtten de Voedselbank op. “Dat doen we nu niet meer. Te groot geworden”, zegt Sjaak. “We zaten alleen nog te vergaderen; er was geen tijd meer om mensen te helpen.”

Een nieuw plan ontstond aan tafel in een Turks restaurant. “We zijn christenen”, lacht Clara, “maar we zien niets in van de toren roepen dat je naar de kerk moet. Wij geven uiting aan de leer door anderen te helpen.” Ze raakten aan de praat met de manager van het restaurant. Sjaak: “Hij vertelde dat er aan het eind van de avond vaak veel weggegooid wordt. Daar wilden we een bestemming voor vinden.”

Ze komen in contact met Gijsbert van Herk en het plan krijgt vorm: de afgedankte ingrediënten van restaurants inzamelen – restaurants kunnen zich aanmelden – en dan goedkope kwaliteitsmaaltijden bereiden voor mensen met een smalle beurs. Gijsbert: “Wie normaal niet uit eten kan, vindt voor een paar euro een mooie maaltijd bij ons.” En bij Humanitas kunnen buurtbewoners ook altijd aanschuiven. Zo krijgt dit project ook een sociaal karakter: vereenzaming tegengaan en sociaal contact in de wijk stimuleren.

“Het mes snijdt aan drie kanten”, stelt Clara trots. “Het ziet er goed uit. Ik denk dat het startkapitaal rondkomt. Daarna willen we kostendekkend draaien. Nee, we hoeven er niet aan te verdienen. We hebben ons aow’tje. We doen graag iets terug voor dat gemeenschapsgeld.”