Kloppend hart van Rotterdam

Het lied van wie?

Mia Spruit Tekst
Theresa Hartgers Beeld

Wat is eigenlijk de waarheid achter het lied Hand in hand, kameraden? Is het clublied Rotterdams? Heeft het een Amsterdamse oorsprong? Of komt het uit het hoge noorden?

Vele verhalen doen de ronde. Een daarvan is dat Abe Lenstra een single met deze titel uitbracht voor zijn toenmalige club SC Enschede. De club kon kampioen worden door te winnen van DOS uit Utrecht. Dat lukte helaas niet, waardoor de single nooit gedraaid is in Nijmegen.

Een andere versie is dat het clublied is gestolen door Rotterdammer Johnny Hoes, die meer dan veertig jaar geleden voor Coal voetbalde. Coal schijnt in die tijd een clublied te hebben gehad met de tekst: ‘Hand in hand, kameraden, hand in hand voor Coal 1….

Wat in ieder geval wel zeker is, is dat de coupletten van het huidige Feyenoord-clublied in 1961 door Jaap Valkhoff zijn geschreven. Valkhoff, geboren in Crooswijk, was een bekende zanger en accordeonist. Hij was een pionier van de Nederlandse jazz, componeerde meer dan tweehonderd nummers en had na de oorlog zijn eigen orkest. Ook opende hij in de jaren vijftig samen met zijn broer Arie de Oase-bar waar zij zelf het amusement verzorgden. Deze bar werd bij vele Rotterdammers legendarisch als artiestencafé.

Andere bronnen menen te beweren dat Valkhoff de tekst ook voor Ajax heeft geschreven, maar dat dat sneuvelde omdat het niet goed viel bij de Ajacieden. Huh, echt? Voor Ajax? Dat gaat er natuurlijk bij de Rotterdammers lastig in. De eerste vers begint in beide versies hetzelfde:

Ga je mee naar ‘t stadion, naar de ploeg van rood en wit
Je zoekt een plaatsje in de zon, waar je zo gezellig zit

Dat was een gevalletje kopiëren en plakken. Verderop maken Coen Moulijn en Van der Gijp plaats voor Keizer, Sjakie Swart en uiteraard Cruijffie. Leg de twee versies naast elkaar en het is op z’n Cruijffiaans logisch waarom de versie voor de Amsterdammers gesneuveld is. Ajax rijmt namelijk niet zo goed. Dat in tegenstelling tot zo het lekker mee te brullen Feijnoooooooord.

Wim van Merkensteijn, voorzitter van Supportersvereniging De Feijenoorder was zelf ook verbaasd toen hij het verhaal voor het eerst hoorde. “Ik denk dat het heel onbekend is onder onze supporters. Ik ben het nagegaan en het klopt! Een Ajax-uitvoering van ‘Hand in Hand’ staat echt ergens op een elpee.”