Rotterdammers maken Rotterdam

Het gesprek met de stad

Pascale Duin Tekst
Eric Fecken Beeld

Op bijna elk internationaal ‘leukste stad’-lijstje komt Rotterdam voor. Rotterdam is hotter dan ooit. Better than ever. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het uitvoeren van de ambitie voor de komende twintig jaar. Hierbij staan ‘een breed scala aan aantrekkelijke woonmilieus, kwalitatief goede woningen met toekomstwaarde en ongestoord woongenot voor iedereen’ centraal.

Want hoe ziet de stad er eigenlijk uit in 2037? Hoe werken we? Hoe leren we? Hoe en waar wonen we? Om ideeën te verzamelen zijn er op initiatief van de gemeente 9000 gesprekken gevoerd. Met Rotterdammers, door Rotterdammers. Uit die gesprekken is een verhaal ontstaan. Het verhaal van de stad. De dromen van de stad.

Wat meteen duidelijk wordt: Rotterdammers zijn schatjes. We dromen van een groene, toegankelijke woonstad. Van samen leven en samen zorgen. Van meer ruimte voor kinderen, kleine winkeltjes, gezellige horeca en een divers woningaanbod.

En terwijl wij dromen, stappen de eerste studenten hun gloednieuwe studio op het Stadhuisplein binnen. Daar transformeerde een oubollig kantoorgebouw in een hip staaltje studentenhuisvesting. Een lang gekoesterde wens van de Erasmus Universiteit en de gemeente

Rotterdam kwam daarmee in vervulling. Het was ook meteen de eerste droom die uitkwam.

Mijn droom voor 2037 is dat de uitvoerbaarheid van ieders wens niet afhankelijk blijft van de hoeveelheid geld dat een initiatief oplevert. Ik droom van een toekomst waarbij we de haalbaarheid van een idee, koppelen aan de hoeveelheid geluk en gezondheid dat het oplevert.

Droom jij met mij mee?