Kloppend hart van Rotterdam

Het contrast tussen de stad en de natuur

Lisa Bakker Tekst
Chris Bonis Beeld

Toen Elvin Post zeven jaar geleden introk in zijn huurhuis heeft hij heel even getwijfeld om van de kamer met het mooiste uitzicht zijn werkplek te maken. Het uitzicht op de skyline van Rotterdam vanaf de bovenste verdieping is adembenemend. Maar ook afleidend. “Ik was bang dat ik mij niet zou kunnen concentreren op het werk en alleen maar naar buiten zou kijken.”

Het is dan ook niet zijn werkkamer geworden. Nu geniet Elvin elke ochtend tijdens het ontbijt van het uitzicht en kan hij ongestoord wegdromen. “Je ziet een kleine sloot met een rijtje bomen erachter. Daarachter zie je de Bergse Plas en de skyline van Rotterdam.” Manhattan aan de Maas, een bijnaam voor Rotterdam die je vaak hoort. Ook Elvin legt die link: “De skyline doet me denken aan Manhattan. Ik heb daar een jaar gewoond toen ik bij een literair agent werkte. Het contrast tussen de stad en de natuur vind ik erg mooi.” De werkkamer daarentegen is een stuk saaier geworden. “Ik heb uiteindelijk de kleinste kamer als werkkamer gebruikt. Mijn computer staat tegen een witte, kale muur aan. Zo dwaal ik niet af en blijf ik gefocust.”

Geschenk uit de hemel

Het huis was de redding in nood voor Elvin. Het had niet veel gescheeld of hij had in een anti-kraakpand gewoond. “Toen ik ging scheiden heb ik bijna ons hele koophuis aan mijn ex-vrouw gegeven, op die manier kon zij makkelijker de hypotheek aanpassen en daar met mijn dochters blijven wonen. Zelf woonde ik enkele weken in een souterrain bij vrienden van mijn ouders. Daarna kwam ik via een vriend op mijn voetbalclub VOC in contact met een vrouw op de Berglustlaan. Ik had heel weinig geld omdat ik het boek dat ik in de periode voor mijn scheiding schreef had teruggetrokken, maar gelukkig was er een klik en kon ik haar bovenetages huren. Het was echt een geschenk uit de hemel en ik woon er nu al zeven jaar met plezier.”

Groen geeft rust

Het is niet alleen veel natuur voor wie uit het raam kijkt, ook binnen in het huis is veel groen te spotten. “In elke kamer staat minimaal wel één plant. Van een Dracaena tot een Ficus. Dat geeft mij een fijn gevoel. Ik hou van planten en vind het fijn om ze om me heen te hebben.”

Groen om zich heen hebben is een bonus voor Elvin, maar veel ruimte in het huis heeft prioriteit. “Het meest dankbaar toen ik hier zeven jaar geleden kwam, was ik dat er zoveel ruimte was voor mijn dochters, en dat het dicht in de buurt van hun school was.” Of zijn kinderen ook genieten van het uitzicht? “Toen Gwen, mijn jongste dochter, zeven jaar was, stond hiertegenover nog een berk met een heel witte bast. Daar keek ze altijd gefascineerd naar, ze noemde hem ‘De magische boom’. Mijn oudste dochter Isabel vindt het uitzicht vooral in de zomer fijn om van te genieten, wanneer de bomen vol en groen zijn.”