Kloppend hart van Rotterdam

Gezellige Ontmoetingsplek

Amy Schellius Tekst
Roland van Eck en Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Said Kasmi (44)
Wat: wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme in Rotterdam


Een Rotterdammer in hart en nieren, dat is Said Kasmi. En zijn hart voor de stad is groot. “Er zijn zoveel mooie, leuke plekken waar ik goede herinneringen aan heb en waar ik graag kom. Zo heeft de Witte de Withstraat een bijzondere plek in m’n hart. Dat komt niet alleen omdat ik er om de hoek woon, maar ook doordat ik destijds als deelgemeentebestuurder van het stadsdeel Centrum mee heb kunnen werken aan de herinrichting van deze straat. Hierdoor zijn er nu zoveel gezellige terrasjes, is er altijd wat te doen. Het leeft. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.

Toch geniet ik het meest van Rotterdam als ik hardloop over de Boompjes. Dat probeer ik zeker één keer – en als het even kan twee keer – in de week te doen. Het liefst natuurlijk met mooi weer, maar door een beetje regen laat ik mij niet tegenhouden. Die ontspanning door inspanning is mijn uitlaatklep. Voor m’n werk ben ik veel bezig in m’n hoofd en dan is het heel prettig om dat door een rondje van zo’n twaalf kilometer hardlopen leeg te maken.

Het zicht vanaf de Boompjes op de Maas, de boten die er varen en de Van Brienenoord-, Willems- en Erasmusbrug is natuurlijk prachtig. Daarnaast geniet ik ook heel erg van de mensen die op een mooie dag op de bankjes en in het gras ontspannen. Het lijkt soms wel eens een ontmoetingsplek voor vrienden en familie die samen picknicken, aan yoga doen of relaxt een boek lezen. Die gezelligheid doet me goed.”

De looproute van Kasmi gaat ook wel eens de andere kant op, dwars door het centrum. “Dan kom ik bijvoorbeeld langs het depot van Museum Boijmans Van Beuningen. Dat iconische, unieke gebouw vind ik echt een aanwinst voor de stad. Als wethouder met mijn portefeuille vind ik het fantastisch dat Boijmans aan zowel Rotterdammers als toeristen zoveel extra kunst laat zien door het openstellen van het depot. Daardoor is het op veel manieren van meerwaarde: niet alleen als architectonisch hoogstandje, maar ook educatief en recreatief.”