Kloppend hart van Rotterdam

Gemixte gezinnen

Tjeerd Langstraat Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Joris den Blaauwen (www.jorisdenblaauwen.nl) Wat: portretteert gemixte gezinnen in hun eigen huis Waarom: ‘Om te laten zien dat liefde sterker is dan culturele verschillen.’

Fotograaf Joris den Blaauwen portretteert diverse Rotterdamse gezinnen waarvan de ouders van verschillende komaf zijn: “Door de kinderen letterlijk op de voorgrond te plaatsen, worden zij een symbool van de liefde van gemixte ouders. Liefde die sterker is dan culturele en religieuze verschillen.”

Begin dit jaar maakte Den Blaauwen voor de Bouw in Beeldprijs de serie ‘Rotterdammers Thuis’ met als thema ‘mijn ruimte, mijn plek’. Hiervoor portretteerde hij Rotterdammers bij hen thuis. “Dat is wel mijn ding hoor, mensen in hun interieur fotograferen en focussen op de details. Bijvoorbeeld de kleding die ze dragen, dat is zo’n groot deel van het verhaal.”

Naar aanleiding van deze serie kreeg Joris de vraag of hij voor Gers! een nieuwe serie wilde maken waarin hij eenzelfde opzet zou koppelen aan het thema liefde. “Ik was er vrij snel uit dat het een project moest worden met gemixte gezinnen. Zelf ben ik getrouwd met een Marokkaanse. Zij is moslim, ik niet. We worden continu doodgegooid met problemen en conflicten, maar dat is bij ons thuis geen issue. We hebben twee zoontjes van acht en negen jaar oud en zij zijn het symbool van onze liefde die boven alle verschillen staat. Wat is er nou mooier dan dat?”

Uitgelicht contrast

Via via wist hij de meeste gezinnen te vinden. “Heel tof is het gezin dat een gemixt samengesteld gezin is: beide ouders hebben ook kinderen uit eerdere relaties.”

De werkwijze van Den Blaauwen is even simpel als effectief. De kinderen worden op de voorgrond gezet, symbolisch, omdat het om de kinderen gaat. Verder mogen ze doen wat ze willen, het moet niet te gekunsteld worden. “Dat is wel lastig natuurlijk. Er staat toch opeens een vreemde in je woonkamer met een enorme lamp en camera. Je stapt iemands privésfeer binnen.”

Heeft hij nog een favoriete foto? “Ja. De foto waarbij een jongetje een beer vasthoudt en recht de camera inkijkt. Naast hem zijn vader met zijn pasgeboren baby in de armen. De indringende blik van de vader op de baby, zijn zoon met de beer… Da’s een mooi contrast.”

Bracha, Jahja en Michel
Charlois

Lizzy, Mycah, Joshua, Max en baby Olivia, Coolhaveneiland

Indira, Mano, Frank en Roman, Rotterdam Centrum

Ray, Iza en Bethe, Delfshaven

Sven, Merlot en Nash, Blijdorp

Mohini, Nino, Riva en Dicky, Delfshaven

Fatima, Aaron, Musa en Joris, Coolhaveneiland