Kloppend hart van Rotterdam

Ga toch fietsen!

Tjeerd Langstraat Tekst
Eric Fecken Beeld

Het gemopper, geklaag en gezever zwelt langzaam aan en hangt als een mistige deken over de stad. Sombere gezichten ontsieren het straatbeeld en mensen lijken zich als in slow-motion voort te slepen.

“Heb jij het al gehoord?” “Ja, ver-schrik-ke-lijk!” De twee vrouwen lopen hoofdschuddend verder. Een passerende man houdt hen staande en vraagt wat er aan de hand is.

“Waarom zo somber dames?” “Hij weet het nog niet”, zegt de een. “Het is ongekend, meneer”, zegt de ander. “Maar… wat dan, vertel het me, ik hou het niet meer!” De vrouwen buigen zich naar de man toe en kijken schichtig om zich heen. “Luister… vanaf juni 2017…”, zo fluistert de een. “… gaat de Maastunnel dicht. Voor twee lange jaren”, verzucht de ander. “Nee! De overlast die dat geeft”, verklaart de man met overslaande stem.

Het is kiezen tussen twee kwaden: de Maastunnel afschrijven en een belangrijke verkeersader omleggen of een authentiek Rotterdams monument restaureren en tijdelijk overlast veroorzaken. De gemeente kiest voor de tweede optie en gaat vanaf juni 2017 in twee jaar de Maastunnel renoveren en restaureren. Ook past zij de tunnelveiligheid en technische installaties aan naar de huidige maatstaven.

Dat dit nodig is, blijkt wel uit de officiële communicatie op de website van de gemeente: “De renovatie is noodzakelijk omdat in 2011 is geconstateerd dat het beton door de jaren heen is aangetast. Daarnaast moet de tunnel in mei 2019 voldoen aan de nieuwe Wet Tunnelveiligheid. NIETS DOEN IS GEEN OPTIE, want anders volgt definitieve sluiting!” Als de gemeente in capslock gaat schrijven, weet je dat het menens is. Betonrot. En als we iets niet willen, is het een onderwatertunnel.

Tijdens de werkzaamheden wordt buis-voor-buis afgesloten, zodat er één tunnelbuis beschikbaar is voor het verkeer van Zuid naar Noord (richting het Erasmus MC). Maar laten we het positief bekijken: een Rotterdams monument wordt gerestaureerd. En als er iets gers is om te doen, is het wel om met je fiets door de tunnel te knallen. Dus pak eens wat vaker de fiets en bezie de stad vanaf je stalen ros! Meer informatie www.rotterdam.nl/hoewaarom