Rotterdammers maken Rotterdam

Eten in je wijk

Sander Grip Tekst
Rick Arnold Beeld

Mensen zijn sociale wezens. En een van de momenten waarop we het liefst samen zijn, is met het eten. Met vrienden of met familie; de maaltijd is hét moment van verbinding. Niemand hoeft alleen te eten, zo blijkt bijvoorbeeld uit de vele wijk- en zorgrestaurants. Hier schuif je aan voor een hap en vind je aanspraak, een beetje gezelligheid en, wie weet, nieuwe vriendschappen.

Collage aafje

‘Aafje’ Hoppesteijn

De bewoners van Hoppesteijn kunnen gratis ontbijten in het wijkrestaurant. De lunches kunnen zij afhalen. Laura Vermeulen is contactpersoon voor deze bijzondere plek aan de Boezemsingel in Crooswijk. Ze vertelt dat het restaurant zelfs een bezorgservice heeft voor mensen uit de wijk. En voor wie niet thuis wil zitten, is het avondeten, waarvoor slechts een kleine vergoeding betaald moet worden, de manier om andere mensen uit de wijk te ontmoeten.
Het mooie is, dat veel mensen uit de wijk ook als vrijwilliger aan de slag gegaan zijn in het wijkrestaurant. Zij worden twee avonden in de week opgeleid door Sander de Ruiter, leraar gastvrijheid, die ze traint in het zo professioneel en gastvriendelijk mogelijk werken. Zo is dit restaurant echt een hub voor de wijk geworden, de plek mensen elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Wat de cohesie in de wijk sterk ten goede komt.

Collage link 2 work

Link 2 Work

Bij Link 2 work is het devies overduidelijk: wie goed doet goed ontmoet. De eenzame ouderen vinden hier een plek om laagdrempelig contact te maken met anderen. De jongeren uit de wijk die hulp nodig hebben, vinden die hier ook op een eenvoudige manier. Zonder stigma’s of vooroordelen. De jongeren koken voor de ouderen, wie een extra stap wil zetten kan hier een workshop barrista krijgen, of leren koken. Educatie staat centraal in alles wat hier gebeurt. Niet gek ook, want dit wijkrestaurant zit in het Auris College, waar kinderen met gehoorproblemen worden opgeleid. Inclusie zit in het DNA van deze locatie.
Marco vertelt dat de jongeren hier hun maatschappelijke diensttijd kunnen vervullen: “Wij zijn een link tussen de wijk en gezond en veilig opgroeien door goede voorbeelden te stellen. Ik zeg altijd: je kunt het pas naar buiten brengen als je het van binnen bent. Daar werken we hier aan met zijn allen.” En die houding zie je terug bij de stagiairs die hier rondlopen. Dennis Griezik, die de opleiding social work volgt: “De gastvrijheid en het je veilig voelen, dat hier centraal staat, trekt mij aan. Hier valt voor iedereen wat te leren.”

Collage Prinsenhof

Prinsenhof

Cynthia en Peter runnen de tent tijdens een druk bezochte lunch. Met grote neonletters schijnt de ambitie boven de deur: Grand Café Prinsenhof. Geen achterafgedoe, maar groots zichtbaar voor iedereen in een ruim opgezet wijkgebouw. Hier kun je bijvoorbeeld ook zwemmen in het overdekte zwembad of je lekker in het zweet werken in de sportschool. En daarna een hap in het grand café.
Peter heeft hier een tijd als vrijwilliger gewerkt, zat in het bestuur en is nu coördinator van de bar. Hij straalt tijdens deze lunch, want dit plekje is een succes. Er komen ouderen uit de omliggende flats eten, maar ook de politie wipt langs voor de lunch, jongeren zitten op hun laptop te werken en de sporters komen hier even uitzweten. Naast de vrijwilligers werken hier ook cliënten van Pameijer, die allemaal opgeleid worden door de stichting achter het wijkrestaurant. Peter glimlacht: voor de wijk, door de wijk, in de wijk. Zoals het hoort te zijn bij dit soort faciliteiten.

Collage Sol

Sol

Jelle van der Molen kan een glimlach niet onderdrukken als hij ziet hoe SOL Lombardijen de mensen uit de buurt uit hun huizen trekt. Gezellig samen eten, elkaar leren kennen en dan blijft het toch ‘ons kent ons’: de mensen die je hier hebt ontmoet en gesproken, daar kijk je vervolgens ook een beetje naar om op de andere dagen van de week.
SOL werkt samen met Mensa Mensa, een organisatie die bekend staat om hun hoge kwaliteit maaltijden voor een zeer schappelijke prijs. Jelle: “De verse maaltijden worden ter plekke afgemaakt door onze zeer toegewijde vrijwilligers, die de gasten ook warm en persoonlijk verwelkomen. Zo brengt eten de mensen bij elkaar. Precies zoals het kan zijn. Dat het werkt, blijkt uit de mensen die met een brede glimlach rondlopen tijdens de maaltijd. Johan, die als social werker het liefst dicht bij de bewoners is. “Als je in een open ruimte werkt, sta je in contact met elkaar en kun je beter voelen wat er in de wijk gebeurt.” Wendell, die zich als manusje van alles inzet voor SOL, en Fatima, die social work studeert op de hogeschool Rotterdam. Ze vinden allemaal hun draai in dit wijkrestaurant.