Kip in bier geeft plezier

Aan tafel

Wat wil je midden in de nacht eten na een avond het feestbeest uithangen? En als het even kan vullend, gezond én snel klaar? Het lijkt bijna niet te combineren, maar het is chef Rico van THOMS Stadsbrouwerij gelukt. Een recept zo heerlijk, dat je je weer even ‘bij mama thuis’ voelt. Herfstig, kruidig met mals vlees dat al uit elkaar valt als je ernaar wijst. Belletjes aan de jusoppervlakte die een vrolijk dansje op je tong maken en puree die naar binnen glijdt.

Bij THOMS Stadsbrouwerij kom je om het gezellig te hebben met je vrienden of collega’s, en dus minder om gezien te worden. Ellen van Zanten, die samen met haar broer Arthur eigenaar is van de stadsbrouwerij, geniet ook zelf zichtbaar als ze ziet dat de gastengroepjes in haar zaak het naar hun zin hebben. Daar is dan ook alles voor gedaan! De zaak is zo ingericht dat groepen er makkelijk plaats kunnen nemen. Aan de vier zelftaptafels belandt het vers gebrouwen, ongefilterde, ongepasteuriseerde bier via roodgelakte buizen in je glas. De gerechten worden zo aangeboden dat je als gast zelf ‘aan de slag kunt’ - denk aan een hele zalm of entrecote en bourgondische, enorme Rotterdamse borrelplanken. Niet moeilijk doen dus, wel kwaliteit bieden en iedere gast die binnenkomt echt begroeten.

De reusachtige bloemstukken zijn meters hoog. De tanks waar het bier gebrouwen wordt, staan naast de tap en de taptanks hangen er stoer boven. Een enorme installatie, maar het past allemaal makkelijk in de grote zaak aan het Raamplein direct achter het Stadhuis aan de Coolsingel. Een verborgen parel, maar niet voor lang...


Recept ‘Kip in Bier’ (voor vier personen)

Speciaal voor Gers! ontwikkeld door chef Ricardo Kind (en nu op de kaart).

De kip

- 8 drumsticks
- 1 winterpeen
- 2 paprika’s
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 150 gr champignons
- 600 ml bruin bier
- 150 ml rode wijn
- 3 el boter
- 1 el olie
- 2 el tomatenpuree


De puree

- 500 gram kruimige aardappelen
- 1,5 dl room
- 6 takjes verse peterselie
- zout en peper

De kip

Strooi zout over de drumsticks en laat het intrekken.
Zet een grote pan op het vuur en bak de drumsticks in de olie.
Bak de drumsticks goudbruin en voeg dan de boter toe.
Zodra de boter gesmolten is en de drumsticks goed bruingebakken zijn, haal je ze uit de pan.
Snij de sjalot, de knoflook en de groenten.
Fruit de sjalot en knoflook in dezelfde pan (waar de boter nog in zit) waarin je de kip hebt gebakken.
Doe dan de rest van de groenten erbij en bak het mee. Voeg de tomatenpuree toe.
Blijf goed roeren. De tomatenpuree wordt minder zuur doordat je ‘m meebakt.
Voeg de drumsticks weer toe en bak ze mee.
Voeg de wijn en het bier toe.
Laat het geheel kort koken. Zet het vuur laag zodra het gekookt heeft en laat alles een half uurtje pruttelen. Kijk af en toe of de saus niet te dik wordt. Als dat zo is, voeg dan een beetje water toe.
Voeg naar smaak nog zout en peper toe.

De puree

Schil en snij de aardappelen. Spoel ze af en zet ze op in een pan met vers water waar je zout bij hebt gedaan.
Pluk de peterselie en hak het fijn.
Kook de aardappelen 10 minuten in kokend water. Giet ze af en laat ze even uitstomen in het vergiet.
Je kunt de aardappels nu door een zeef duwen: dan wordt de puree prachtig glad. Je kunt de aardappels ook gewoon fijnstampen.
Doe de gezeefde of geprakte aardappels weer in een pan, voeg een scheut room toe en roer het om.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de rest van de room toe.
Meng de peterselie door de puree.