Kloppend hart van Rotterdam

Rotterdam in het klein

Madelon Baans Tekst
Janneke Kroon Beeld

Goed eten voor iedereen. Op een fijne plek (hotspot) zorgt het eten (hutspot) voor de binding. Bij Hotspot Hutspot tref je dan ook mensen in alle leeftijden, van allerlei pluimage en met meer dan vijftien verschillende culturele achtergronden. Rotterdam in het klein. En zoals we in Rotterdam gewend zijn, wordt er lekker gegeten!

Juist in wijken waar het nodig is vind je de locaties van Hotspot Hutspot; Crooswijk, Lombardijen en Heijplaat. Wijken waar de sociale binding wel een oppepper kan gebruiken en de gezondheid van kinderen en hun ouders onder druk staat omdat ze ongezond eten en te weinig bewegen.

Daarom kun je een aantal dagen in de week bij Hotspot Hutspot ‘voor een prikkie’ een vorkje mee prikken. Stadslandbouw én restaurant in een pand dat anders leegstaat, met voedselwaren die anders worden weggegooid. Inmiddels koken veertig vrijwilligers en kinderen uit de buurt mee en leren zo over gezond eten.

Bij Hotspot Hutspot kom je een tienjarige hulpkok tegen, maar ook een 83-jarige vrijwilliger die helpt met de moestuin. Aan tafel zit een oude buurvrouw die wel wat gezelschap kan gebruiken naast een jong gezin dat graag eens uit eten gaat. Waar het allemaal om te doen is? Inclusiviteit. Een on-Rotterdams woord, waar op een Rotterdamse manier invulling aan gegeven wordt; mensen uit de wijk betrekken. Niemand uitsluiten, want iedereen telt mee. En iedereen moet gezond en duurzaam kunnen eten.

Bij Hotspot Hutspot eet je voor €8,00 een wekelijks wisselend driegangenmenu. Iedereen is welkom. Wil je ook een keer mee-eten, iemand uitnodigen, of wil je investeren in Hotspot Hutspot? Kijk dan voor meer informatie op www.hotspothutspot.nl

Kaasfondue van Hotspot Hutspot [4 pers.]

1,5 el roomboter
1,5 el bloem
200 ml melk
100 ml witte wijn of bouillon
500 gr fonduekaas (van Marijke Booij uit de Fenix Food Factory)
125 gr zoete of pittige blauwaderkaas
1 teentje knoflook
peterselie naar smaak

Voor erbij: gegrilde en geblancheerde groenten (bijvoorbeeld courgette en bloemkool), rauwe groente als paprika en komkommer, vers gebakken brood, een gekookt aardappeltje en goede vleeswaren.

Start de kaasfondue met het maken van een roux. Zet daarvoor een steelpannetje op laag vuur, smelt hierin de roomboter en roer dan de bloem er goed doorheen. Klaar is je roux! De roux zorgt ervoor dat je kaasfondue straks niet klontert.

Voeg nu de witte wijn of bouillon toe en ook alvast een scheutje melk. Snijd intussen de peterselie en knoflook fijn en voeg deze toe. Zodra de saus wat dikker is geworden, voeg je langzaam, beetje voor beetje, de rest van de melk toe.

Rasp de kaas grof op een blokrasp. Tijd om de kaas toe te voegen! Voeg beetje bij beetje toe en blijf continu goed roeren, totdat alle kaas gesmolten is. Alles gesmolten en een pannetje vol smeuïge en soepele kaasfondue? Aan tafel dan!