Kloppend hart van Rotterdam

Er is nog zoveel te ontdekken…

Chris van Marion Tekst
Emiel Meijer Beeld

Zou je patat kunnen maken als je een aardappel door een rooster schiet? Gaat het licht aan als je een batterij via een schakelaar aan een gloeilamp verbindt? En wat moet je doen om jouw zelfgemaakte auto harder en beter te laten rijden dan die van de andere kinderen? In de speelfabriek is nog zoveel te ontdekken…

In de Rotterdamse Speelfabriek passen vijftig kinderen. Daarna gaat de deur dicht. Want als het er te druk is, valt er niets te ontdekken. De kinderen verspreiden zich al snel over de grote ruimte. De een maakt muziek door kaarten te ponsen en de ander maakt zeep met geurige ingrediënten en kleine vormpjes.

De Speelfabriek is een idee van Maarten Horstink. Als kind ontdekte hij zelf ook veel. Gewoon buiten. Als hij een stuk piepschuim vond, maakte hij er een bootje van. En dat perfectioneerde hij. Zodat het stabiel dreef en optimaal gebruik maakte van wind of stroming. Daarna volgde een wedstrijdje. Tegen een vriendje of buurjongen. Die ook zo’n bootje geknutseld had.

‘Met een paar draaien aan de schijf bel je nu je vriendje aan de andere kant van de fabriek’

Telefoon met draaischijf

Terug in het nu, in de fabriek, staat een enorme doos kleine baksteentjes aan de basis van de mooiste constructies. De een maakt een hoge toren met een spitse punt, de ander juist een heel gedetailleerd klein huis. Door zand met bloem te mengen, worden de voegen keihard. Zodat zelfs die hoge toren staat als een huis.

Ook met oude spullen, van die dingen waar ouders met nostalgie naar kijken, valt veel te ontdekken. Heel veel, want kinderen hebben ze nog nooit werkend gezien. Neem een telefoon met draaischijf. Het

Houweling Telecom Museum deed een complete centrale cadeau aan de Speelfabriek. Met een paar draaien aan de schijf bel je nu je vriendje aan de andere kant van de fabriek. En lukt dat niet, dan neem je gewoon plaats achter een van de oude typemachines om een ouderwetse brief te typen. Dat is heel anders dan thuis op je tablet of telefoon.

Ook de vaders en moeders die meekomen blijken het fantastisch te vinden in de Speelfabriek. Lustig knutselen ze mee en ze zijn het fanatiekst van allemaal als bootjes het water in mogen en auto’s de baan oprijden. Of als het water begint te stromen en iedereen benieuwd is of die zojuist gebouwde dam het houdt.

Aan het einde van de dag mag de zelfgemaakte auto, ook als hij niet de snelste was, mee naar huis. Verder is er veel geleerd: het licht ging aan toen je de batterij met de gloeilamp verbond. En ja, ook de aardappel werd patat. Dwars door het rooster viel hij in perfecte frietjes de frituurpan in. Morgen op school vertel je alles aan de juf. En aan je vriendjes.

www.speelfabriek.net