Kloppend hart van Rotterdam

Een wereld van dans te winnen

Gerrit van Loon Tekst
Marion Leeflang Beeld

Verliefd op koffiezaakjes in de stad, is Eva Szczygielska (36). De eigenares van Evites Ballet & Dansschool Rotterdam met een Poolse achtergrond woont in het centrum van Rotterdam. “Je loopt de deur uit en binnen twee minuten heb je alles.”

Eva is nog redelijk op de hoogte van wat er in haar geboorteland Polen gebeurt. “Maar dat land is zo groot en de mentaliteit van noord tot zuid kan zo verschillend zijn, dat vergelijken met Nederland lastig is.” Het is ook alweer een tijd geleden dat Eva naar Rotterdam kwam. “Ik ben bij mijn vader komen wonen. Mijn danscarrière voortzetten en uiteindelijk gaan studeren, dat was mijn doel. Mijn eerste indruk van deze stad was een nieuwbouwwijk. Ik ging psychologie studeren aan de Erasmus Universiteit.” Via een actief studentenleven leerde ze Rotterdam steeds beter kennen.

‘Op elke Rotterdamse straathoek is een andere muziek- en dansstijl te vinden’

Haar opleiding in ballet en moderne dans genoot ze in Polen. Daar kreeg Eva op de Nationale Balletschool een gedegen opleiding in klassiek ballet en moderne dans. En de kans om op nationale en internationale podia te schitteren. Zo danste ze in verschillende klassieke en moderne producties in Polen, Portugal, Denemarken en Duitsland.

“Op elke hoek van de straat in Rotterdam is bij wijze van spreken een andere muziek- en dansstijl te vinden en te beoefenen. Wil ik tango, sla ik links af. Salsa? Net zo makkelijk rechtsaf. Het is mogelijk in metropool Rotterdam.” Geen enkele stijl gaat de moeder van twee jonge kinderen uit de weg.

“Het is best pittig om zakelijk leider van mijn school te zijn en zelf ook nog lessen te geven. Alles bij elkaar maak ik zo’n 60 uur per week. Maar het is het waard. Wat professionele dans betreft zitten we in Rotterdam goed met Scapino Ballet, Codarts en Conny Janssen Danst. In de leeftijdscategorie twaalf jaar en ouder bij de amateurs is de behoefte aan ballet kleiner dan in Amsterdam. Hiphop en moderne dans is hier populairder. Dat komt mede door de vele uren die je in ballet – na het maken van het huiswerk voor school – moet steken. Daar is nog een hele wereld te winnen.”

De Rotterdamse Poolse heeft oog voor de schoonheid en gemak van onze stad. “Ik slenter graag. Sla nieuwsgierig zijwegjes in om nieuwe locaties te ontdekken. Dat je als vrouw alleen overal koffie kunt drinken en werken is een groot goed. Tien jaar geleden was dat nog minder gebruikelijk, toen was Rotterdam een stuk minder veilig dan nu.” Baker & Moore, Gys aan de Nieuwe Binnenweg of Spirit in de Groene Passage zijn zaakjes waar ze te vinden is. “Rotterdam staat nu echt op de kaart. We zijn een metropool met behoud van het nostalgische van bijvoorbeeld Delfshaven. Qua eten is hier alles te vinden. Ook Poolse lekkernijen, zoals gestoomde deegpasteitjes met kaas of vlees.”

www.evites.nl