Rotterdammers maken Rotterdam

Een bakkie uit de grond

Eline Elsinga Tekst
Sanne Romeijn Beeld

Bakkie Trots, een lokale keramieklijn, was klaar om in de winkels te neer te leggen. Toen kwam corona om de hoek kijken. Iris Veentjer was net voor de coronacrisis van start gegaan met het maken van koffie- en theekopjes van klei uit onze eigen Rotterdamse grond. De achterliggende gedachte: mensen bewuster maken van de grond waar ze op leven.

Veentjer deed als interieurarchitect opdrachten voor maatschappelijke organisaties. Een van die organisaties had gevraagd of ze een product wilde ontwerpen dat zij konden gaan maken in hun werkplaats. Op dat moment was Veentjer zelf aan het ‘klieren’ met keramiek. Dat wilde ze graag verwerken in dit project. De klant vond het uiteindelijk een te complex en groot project en haakte af. Veentjer dacht intussen dat ze een gat in de markt had gevonden en ging door.

Na een aantal maanden was het product af en klaar voor de verkoop. Maar door het coronavirus werd het avontuur dus net zo snel stopgezet als het begonnen was. En dat terwijl Veentjers opdrachten als interieurarchitect kwamen stil te liggen en ze zich volledig kon focussen op Bakkie Trots. “Ik dacht, ik zet mijn webshop gewoon op en ik zie wel hoe ver ik kom. Het voordeel van de coronacrisis is dat mensen juist bewuster zijn geworden van hoe klein of groot hun wereld eigenlijk was.” Dit zorgde ervoor dat de webshop uitgroeide tot een groot succes.

Simpel

“Het is een simpel product met zoveel verschillende verhalen: klimaatbeheersing, duurzaamheid, circulariteit, vervuiling en ga zo maar door. De uiteindelijke bindende factor is dat het gaat over een product dat iedereen wil hebben van de klei waar ze op gestaan hebben, waar ze trots op zijn, zich verbonden mee voelen en herinneringen aan hebben.

Nu je er een kopje van kan maken, een hebbedingetje, komt het verhaal over de grond onder onze voeten op een andere manier binnen. Als we er goed mee omgaan kan je er dit van maken, als we dit niet doen dan kan dat over tien jaar niet meer.” Veentjer hoopt dan ook dat mensen zich gaan realiseren dat we in harmonie met de natuur kunnen leven. Als wij dat voor elkaar krijgen dan is Bakkie Trots niet meer nodig.

Bakkie Troost

In eerste instantie leek door corona de boel in te storten, maar voor Veentjer bevestigde de crisis juist ook hoe belangrijk het project, de bewustwording daarachter en de verbinding met elkaar is. Of Bakkie Trots net zo’n groot succes was geweest als corona er niet was geweest? “Ik denk het wel”, glimlacht ze. “Maar dan had het langer geduurd.” Veentjer heeft uiteindelijk een bakkie troost in een bakkie trots geboden aan heel wat mensen in coronatijd.