In Aan tafel! gaan redacteur Madelon Baans en fotograaf Marieke Odekerken op zoek naar mooie en vooral lekkere recepten.
Oorspronkelijk komt ze uit Singapore, maar Jinai Looi is opgegroeid op en rond de West-Kruiskade. Dat internationale karakter van de buurt past haar als een jas. En dat uit zich niet alleen in haar werk, maar ook in haar eten. Bij haar kookstudio Het Zesde Geluk (1e Middellandstraat) draait dan ook alles om eten uit verschillende culturen.
“De kookstudio is opgezet om mensen uit verschillende culturen samen te brengen. Samen koken, samen eten. Want eten verbindt!” En dus ontvangt ze allerlei soorten groepen voor de diverse kookworkshops die er zijn: van vriendinnengroepen tot hobbykoks en van kinderen tot profkoks. “We koken uit allerlei wereldkeukens; Caribisch, maar ook Grieks en Italiaans en natuurlijk Aziatisch!”
“Deze dumplings maken we vaak tijdens een workshop.” Jinai is er zelf dol op. “Dumplings (Jiaozi) worden volgens Chinese traditie met Chinees nieuwjaar gegeten. Maar ze zijn veel te lekker om maar één keer per jaar van te genieten. Daarom zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. Eigenlijk is een dumpling net als een kroket; het is streetfood, maar je kunt ze ook in chique restaurants opgediend krijgen.”
“En ze zijn voor elk moment van de dag”, zo verklaart ze haar dumplingliefde verder. “Als ontbijt, lunch, avondeten, of als voor-, bij- of hoofdgerecht.” Wij vinden een kroket als ontbijt wat heftig, maar een dumpling daarentegen…
Chinese Jiaozi dumplings van Jinai Looi
(Het Zesde Geluk)
De dumplings* (ca. 25)
1 pakje dumplingvellen, ontdooid
120 gram varkensgehakt
half bosje Chinese bieslook, fijngesneden
1 à 2 cm geraspte gember
snuf zout en witte peper
Voor een vega-dumpling vervang je het gehakt door roerei en wat fijngesneden groentes, zoals spitskool, Chinese kool of shiitake.
De saus
1 geperste knoflookteen
1 fijngesneden bosui
1 chilipeper in ringen
2 el lichte sojasaus
2 el donkere Chinese (Chinkiang) rijstazijn
1 el (zonnebloem)olie
Meng alles voor de vulling door elkaar. Plaats een theelepel vulling in het midden van een dumplingvel en bevochtig de rand van het vel met water. Je kunt een dumpling mooi vouwen, maar gewoon goed dichtdrukken is wel zo makkelijk en ziet er ook prima uit! Vouw de dumpling dicht tot een halve maan en druk de randen heel goed aan.
Verhit 1 eetlepel olie in een pan met anti-aanbaklaag. Bak de dumplings aan één kant goudbruin op middelhoog vuur. Voeg een kopje koud water toe en doe meteen een deksel erop. Laat de dumplings 2 minuten gaar stomen. Haal de deksel eraf, laat het laatste beetje water verdampen en bak dan de andere kant van de dumplings krokant.
Je kunt de dumplings ook koken. Breng ze in ruim water aan de kook. Zodra ze allemaal drijven, voeg je een kopje koud water toe en breng je het geheel nogmaals kort aan de kook. Schep met een schuimspaan uit het water en dien op.
Meng voor de saus de knoflook, bosui, chilipeper, sojasaus en Chinese rijstazijn. Voeg 1 eetlepel goed verhitte olie toe aan je saus en laat nog even afkoelen. Dippen maar!
*Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij een van de Aziatische supermarkten in de stad.