Rotterdammers maken Rotterdam

Droge voeten met Hakkers

Pascale Duin Tekst
Chris Bonis Beeld

“Overal waar water en land elkaar kruisen zijn we actief. Wij verbeteren de waterveiligheid of breiden de maritieme infrastructuur uit. Niet gek dus dat Rotterdam en omstreken ons grootste werkgebied is.” Aan het woord is Mathilde Hakkers. Samen met haar vader werkt zij bij het familiebedrijf Hakkers. Dit familiebedrijf levert al bijna anderhalve eeuw een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling, productie en realisatie van grond-, bagger-, constructie-, funderings-, kust- en oeverwerken. Hun motto is niet voor niets ‘constructief in waterbouw’.

“Veel Rotterdammers kennen ons misschien van ons werk aan de Maaskade op het Noordereiland. Wij vervangen de kade, zodat de bewoners droge voeten houden. Vanaf de Maasboulevard en de Boompjes vang je een glimp op van het werk. Op de Maaskade zelf is alles afgeschermd met hekken om de overlast voor de bewoners te beperken. Andere projecten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd in het centrum van Rotterdam, zijn de nieuwe trapsteigers op het Grotekerkplein en verbetering van de kadeconstructie van de Coolhaven.”

Trots

De clichés van een familiebedrijf gelden zeker ook voor Hakkers: focus op de lange termijn en streven naar stabiele groei. “Wij kunnen zelf beslissen welke koers we varen en welke investeringen wij doen. Wat ik een groot voordeel vind, is het familiegevoel; medewerkers zijn trots om voor ons bedrijf te werken en we zijn een betrouwbare partner voor opdrachtgevers. Het draait bij ons om betrokkenheid, mooie projecten en plezier hebben in wat je doet. We zijn al meer dan 140 jaar een specialistische speler in een actieve en innoverende markt. Daar zijn we trots op.”

Nieuwe generatie

“Voor mijzelf een extra mooie bijkomstigheid is dat ik met mijn vader mag werken. Nadelen zie ik niet. Familiebedrijven hebben een rijke historie en werken vanuit hun passie. Niet voor niets zorgen de familiebedrijven in Nederland voor een derde van de werkgelegenheid.”

Hakkers gaat over van de vierde naar de vijfde generatie. “Mijn vader is algemeen directeur en nog als enige actief van de ‘oude’ generatie. Hij werkt aan de overdracht naar de nieuwe generatie, zodat we klaar zijn voor de toekomst. Ik ben het afgelopen jaar toegetreden tot de directie, zo borgen we het familiekarakter van ons bedrijf.”

Om de hoek

Hakkers is net buiten Rotterdam gevestigd, maar er is een sterke band met de stad. “Een deel van onze medewerkers komt uit regio Rotterdam of heeft er zijn opleiding genoten. Bovendien liggen er het hele jaar door schepen van ons en werken onze mensen in de stad. Het is ongelofelijk wat er allemaal gebeurt in Rotterdam. Of het nu om nieuwbouw, aanpassing of uitbreiding gaat; de stad is altijd in beweging.”