Kloppend hart van Rotterdam

‘Doe je ding zo goed mogelijk en zeur niet’

Lotte Kuhlmann Tekst
Rick Arnold Beeld

Hun thuisbasis is bij de Keilewerf in Rotterdam-West en ze toeren al jaren door binnen- en buitenland. Sinds vorige maand ligt hun nieuwe album in de winkel. Hoewel de bandleden nog niet van hun muziek kunnen leven, zijn de plannen groots. “Eén band kan de wereld misschien niet veranderen, maar we doen wel ons best.”

“Sorry voor de rotzooi”, verontschuldigt Nicolas Schuit (30) zich. Hij is de zanger en oprichter van The Cosmic Carnival. “De afterparty was gisteren bij mij thuis.” Hij zit in een gemakkelijke stoel in zijn appartement in Rotterdam-Zuid, terwijl hij de kater Tover aait. “De rest van de band is aan het aansterken voor ons optreden morgen.”

Foto: Rick Arnold en Kelly Josefien Alexandre

Muziek luisteren speelde altijd al een grote rol in het leven van Schuit; muziek maken begon pas op zijn tweeëntwintigste. Hij leerde zichzelf gitaar spelen en had meteen inspiratie voor nummers. Zo verging het ook de overige bandleden. “Iedereen heeft zichzelf muziek aangeleerd.” De formatie van de band wil nog weleens veranderen. “Officieel zijn we met z’n achten, maar twee van ons moeten het wat rustiger aan doen. Voor hen hebben we Indra en Stefan als vervanging. Hopelijk gaan we straks met z’n allen verder.”

De Grote Prijs

The Cosmic Carnival is geen nieuwe naam in de muziekwereld. Ze brachten twee studio-albums uit en wonnen in 2009 al De Grote Prijs van Nederland. Dat vond Schuit bizar. “We waren net begonnen, hadden misschien dertig optredens gehad, en mochten niet eens mee doen met De Grote Prijs van Zuid-Holland. Maar bij de landelijke prijs was de jury unaniem en wonnen we ook nog eens de publieksprijs. Het voelde vreemd. Alsof een voetballer die net begonnen is, meteen bij Feyenoord mag spelen. Wat is er mis met de Nederlandse muziek?”

Foto: Rick Arnold en Kelly Josefien Alexandre

Volgens Schuit ontbreekt het veel artiesten aan echte passie om muziek te maken. “Alles moet maar populair zijn en geld opleveren. Het gaat dan maar om een select clubje, veel artiesten vallen buiten de boot.” Lange tijd had de band geen platenmaatschappij. “Er was nauwelijks interesse, gek genoeg alleen uit Amerika, van EMI. We bleven onafhankelijk en deden ons eigen ding. Dat is bijna niet vol te houden in deze industrie. We brachten onze eigen platen uit, maar dan kom je dus gewoon nergens tussen zonder letterlijk en figuurlijk je broek te laten zakken voor succes. Wat mensen willen horen en wat mensen krijgen voorgeschoteld, lijkt vaak niet in overeenstemming. Vraag en aanbod komen te weinig bij elkaar, met als positief effect een groeiende underground scene met veel kwaliteit. Dat dan weer wel.”

Seks

Soms voelt de band zich in een hokje geduwd. “Fijne, vrolijke, hippiemuziek. Zomers. De ideale schoonzonen, schrijven ze dan. Terwijl het de afgelopen zeven jaar letterlijk seks, drugs en rock-‘n-roll is geweest. Dat was voor onze families niet altijd even makkelijk. Je had ons soms in de kleedkamer moeten zien. Het is niet altijd love, peace and happiness. Soms vechten we elkaar de tent uit. Mensen onderschatten hoe het is om met zes bandleden te zijn.”

Toch schijnt nu voor iedereen de zon weer en staat de hele band achter de nummers die gespeeld worden. “Natuurlijk vindt niet iedereen alles leuk, maar we geven elkaar wel allemaal feedback. We inspireren elkaar en zijn kritisch. Iedereen schrijft nummers en de schrijver heeft de zwaarste stem over dat liedje. Ons repertoire is door zes mensen goedgekeurd en daar staan we helemaal achter.”

Foto: Rick Arnold en Kelly Josefien Alexandre

Altijd in Rotterdam

De thuisbasis voor alle bandleden is Rotterdam, met een eigen studio in de Keilewerf in Rotterdam-West, een oude loods waar creatievelingen samenkomen. Schuit betreurt het wel dat er geen goede plekken te vinden zijn in Rotterdam om samen te komen met andere muzikanten. “Een goed podium hebben we helaas ook niet. Toch releasen we onze albums altijd in Rotterdam.”

In augustus is de nieuwe plaat van The Cosmic Carnival uitgekomen. De eerste release via platenmaatschappij Innercore Music. Een dubbele live-cd, omdat in de live-shows hun kracht ligt. “Mensen zien en voelen onze muziek. Wij móeten niets in onze nummers. We bereiden ons niet voor, maken ter plekke een setlist. We willen de mensen vermaken, maar vooral ook lekker grooven met de band. De muziek voelen en in een andere staat raken, dat idee. Dat lijkt misschien niet professioneel, maar we zien op het podium wel wat er gebeurt. We staan er wel met hart en ziel. Dat is geen act. Dit is hoe wij zijn.”

Van de muziek kunnen de bandleden nog niet leven. “Ik werk gewoon nog bij Ikea.” Toch zijn de plannen groots. “De wereld veroveren met je muziek, dat wil iedere band. Als je de lat hoog legt, haal je er in ieder geval het meeste uit. Ons eerste album heet daarom ook Change The World Or Go Home. Doe je ding, doe het zo goed mogelijk en zeur niet. Één band kan de wereld misschien niet veranderen, maar we doen ons best.”

Foto: Rick Arnold en Kelly Josefien Alexandre


The Cosmic Carnival

Nicolas: zang en gitaar
Marlies: zang en percussie
Stefan: zang, gitaar en pedalsteel
Frank: zang, gitaar, trompet en blokfluit
Indra: zang, viool en toetsen
Gerben: zang, toetsen en mondharmonica
Ronald: bas
Kaj: drums

Klinkt als: jaren ’60 en ’70 gemixt met gitaarsolo’s en scheurende orgels. Vrolijk en dansbaar.
Toerden in: Nederland, Thailand, Zweden, Marokko, Hongarije, Griekenland, Amerika.
Albums: Change The World Or Go Home (2012), Mon Cher Amour (2014), Live (2015).
Wonnen: De Grote Prijs Van Nederland 2009 in de categorie Rock/Alternative. Het nummer ‘Unicorn’ werd in 2014 door Gerard Ekdom (3FM) uitgeroepen tot DJ Favorite en ze wonnen daarmee een plek op The Talent Stage op festival Sziget 2015 in Hongarije.
Treden ook op als: The Cosmic Carnival Express. Ontstond als reactie op het opnemen van het album Mon Cher Amour. Dit album moest geperfectioneerd worden, wat haaks staat op het idee van ‘spelen op gevoel’, waar de band zo achter staat. Met The Cosmic Carnival Express spelen ze niet alleen hun eigen werk, maar ook muziek in de geest van Gram Parsons, The Band, Bob Dylan en The Rolling Stones.