Kloppend hart van Rotterdam

DISPAR VULGO

Hans Reitzema Tekst
Hans Reitzema Beeld

rondom ruimte

in het licht

buiten kaders

uit het zicht

naast de paden

nooit in lijn

altijd anders

laat me zijn

dispar vulgo

wijs me na

alom twijfel

ik besta

boven regels

met beleid

onder woorden

tussen tijd


Uit: Regelgeving.
Uitgeverij Rorschach, 2015.

Derek Otte

Ooit was Derek Otte (Rotterdam, 1988) een stotterend jongetje. Nu is hij spoken word dichter. Zijn teksten vloeien op podia en in filmpjes. We zullen én willen aan meer Derek Otte niet ontkomen: hij is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam.

‘Je kunt met heel weinig heel veel zeggen.’ Dat zag Derek op de tegeltjes aan de muur bij zijn opa en oma. Zelf schrijven bleek leuk. Spreken ook, maar lastig. “Het maakte mij vindingrijk: tongbrekers vroegen om synoniemen of plaatsing in het midden van een zin. Zo ontstond een eigen stijl.”

Tegenwoordig schrijft hij ook versjes. “Veel zeggen op een klein vierkantje. Mijn spoken word werk wordt er compacter van, en mijn publiek anders. Naast het jonge poetry slam publiek staat plots de poëzieliefhebber. Een brug van taal tussen twee werelden: botsing wordt ontmoeting.”

Want kunst zit niet ín mensen, denkt Derek. “Het zit tussen mensen. In het botsen en schuren – in die ruimte ontstaat kunst. Natuurlijk zijn er verschillen, daarin zijn nog werelden te winnen. En dat heb je alleen als die werelden elkaar ontmoeten. Ik hoop dat mensen dan onthouden dat we mensen zijn. Dat klinkt superzweverig. Maar ja, dan ben ik dat maar.”