Kloppend hart van Rotterdam

De warmte opzoeken in de horeca

Placeholder Gijsbregt Brouwer Tekst

En zo is het ineens weer winter. Of de kou nou door de plinten komt, de regen tegen je paraplu klettert of je bijna van het plein waait, buiten is gewoon even wat minder aangenaam de komende maanden. Maar niet getreurd, in de Rotterdamse horeca kan er veel binnen (en heel soms toch buiten met wat extra warmte). Voor Gers! stelde de Buik van Rotterdam drie top vijven samen van winterse horeca-activiteiten waar je naar uit kunt kijken. We zoeken de warmte op bij de haard, we gaan spelen en bewegen tot onze temperatuur stijgt en we laven ons aan hete chocolademelk.

Aansterken naast de Rotterdamse haard

De Prins van Terbregge
Restaurant De Prins aan de Rotte in Hillegersberg bestaat twintig jaar en pakt uit met veel activiteiten. Net zo belangrijk: ze hebben een schitterende klassieke haard met open vuur achter een gietijzeren scherm dat je beschermt tegen de vonken. De jubilaris heeft een van de grootste collecties wijnen van Rotterdam en daar zitten ook van die typische dieprode exemplaren tussen, die je omarmen en verwarmen. Net als de vlammen in de haard.

Parqiet
Midden in Het Park, vlakbij de Euromast, ligt parkcafé Parqiet in een groot wit monumentaal pand tussen het groen. Bij deze ontbijt-, lunch- en koffiezaak kun je voor een paar uurtjes het drukke stadsleven ontvluchten. Met een mooie haard binnen en geregeld open vuur buiten, is het heerlijk genieten. Nieuw dit jaar zijn de Parqiet Avonden ofwel dineren bij Parqiet. Chef Nikita Leckie bereidt een chefs menu van vier gangen voor de gasten van deze speciale avonden.

Restaurant Old Dutch
Sinds jaar en dag kun je bij Old Dutch terecht voor klassiekers uit de Franse keuken. Het restaurant geldt als Rotterdams erfgoed en dat is niet voor niks. Old Dutch was het eerste restaurant in Rotterdam met een Michelinster en gaat alweer meer dan 90 jaar mee. In de zomer strijk je met plezier neer op het terras voor een portie Rotterdamse gezelligheid, maar met deze temperaturen kun je met liefde in de buurt van de grote open haard zitten en het keukenteam van IJsbrant Wilbrenninck je allerlei lekkers laten voorschotelen.

De Machinist
Aan de Coolhaven is De Machinist gevestigd. In het pand uit begin vorige eeuw zat vroeger de machinistenschool, vandaar ook de naam. In het restaurant voel je de geschiedenis om je heen: het is er industrieel en een tikkeltje rauw. Bij De Machinist kun je praktisch de hele dag terecht. Ga je bij de ruige open haard (die ook echt open is) zitten? Bestel dan de Pumpkin Spice Latte.

Hotel Pincoffs
De bar van Hotel Pincoffs heeft iets weg van een Engelse pub op het platteland, met mooie bruintinten en grote leren fauteuils en banken. Ook hebben ze een open haard die met lage temperatuur lekker aan het branden is. De bar is dagelijks van vroeg tot laat geopend voor hotelgasten en bezoekers van buitenaf. In het weekend kun je er zelfs tot 02.00 uur borrelen. Naast de cocktails hebben ze meerdere gin-tonics op de kaart. De whiskyliefhebber haalt bij Hotel Pincoffs zijn hart op, ze hebben hier namelijk meer dan twintig verschillende soorten.

Winterse activiteiten

Dukes of Tokyo
Wie houdt er niet van karaoke? Dukes of Tokyo is net geopend aan het Hofplein. Het pand, dat eerder Fontein en club RTM huisvestte, is geheel opnieuw ingericht in de stijl van de uitgaanswijken van de Japanse hoofdstad. Als je klaar bent met zingen in een van de acht karaokekamers, kun je terecht in de izikaya ofwel de Japanse versie van het eetcafé met onder meer bekende gerechten zoals yakitori en zalm tataki, maar ook voor hier minder bekende gerechten als takoyaki, sakemosselen en agedashi tofu. Het geheel was je weg met een (of meer) cocktails van de geweldige cocktailkaart. Voor je het weet sta je weer te zingen.

Mooie Boules
Wees eerlijk, weinig sporten stralen meer zomer uit dan petanque, ofwel jeu de boules. Toch is het in de winter altijd het drukst bij Mooie Boules in Rotterdam-Noord. De overkapte boules-banen zijn gelardeerd met keukens en bars, waar de streetfood van Ron Blaauw wordt geserveerd en volop pils en speciaalbier wordt getapt. Mooie Boules is perfect voor een middag of avond met vrienden of collega’s en bijna iedereen wordt, op een gezellige manier, fanatiek van dit balspel.

IJsbaantje bij Eurobrouwers
In de oude glasfabriek in Schiedam, waar vroeger de flessen voor de jenever werden geproduceerd, wordt nu bier getapt door Eurobrouwers. De Schiedamse craft brewery heeft voor deze winter wat bijzonders: een ijsbaantje, verse sneeuw en koek en zopie. Vraag je niet af hoe het kan en trek naar Schiedam voor winterse pret en warm je op aan de hete kachel of laat de kaasfondue je van binnen op temperatuur komen.

Pubquiz bij de Gele Kanarie
De winter leent zich perfect voor de pubquiz en er zijn een flink aantal etablissementen in Rotterdam die deze quizzen organiseren. De Gele Kanarie biedt naast de vaste collectie aan spellen zelfs het Nederlands Kampioenschap 30 seconds. Maar de meeste mensen komen toch in viertallen voor de inmiddels beroemde pubquiz en proberen tegelijkertijd de eigen brouwsels van de brouwerij die zich onder het pand bevindt.

Hollywood Event Center
What’s in a name? Het Hollywood Café bevindt zich ín het Hollywood Event Center, net naast de Kuip. Hier kom je voor een handvol activiteiten, van escape rooms tot minigolf en van poolen en sjoelen tot diverse e-games zoals racen in een F1-wagen. In het café eet je burgers en andere Amerikaanse specialiteiten, zoals hotdog, Philly cheesestake en Mac & Cheese. Overal om je heen zie je scenes uit beroemde films, dichterbij Hollywood kom je niet in Rotterdam.

Hot Choco

Baek
Het fijne, maar toch stoere café met huiskamervibe aan de Blaak is de ideale plek om langs te gaan deze winter. De warmte en gezelligheid komt je tegemoet als je de deuren opendoet. Borrelen zit de bezoekers van Baek in het bloed en de prijswinnende Baekburger wordt vaak besteld als er even niet geborreld wordt. Maar ga zeker ook naar Baek voor hun hot choco: een hoog glas met chocolademelk afgetopt met veel slagroom (en eventueel een scheutje rum).

CHCO
Bij een zaak met zo’n naam kan het bijna niet misgaan en dat klopt ook als een RET-bus. Bij CHCO (dus niet choc) hebben ze meer dan zestig (!) smaken chocolademelk. Hier dip je je chocolade als een lolly op een stokje in de hete melk en laat je de temperatuur haar werk doen (met een beetje roeren). Het is lastig kiezen, maar de specials zien er spectaculair uit: Cappuccino met chocolade en gebrande marshmallows of de hotchocspoon special met kaneel, gingerman spoon, slagroom en chocoladekrullen.

Koekela
De koek- en taartkoningin van de Nieuwe Binnenweg weet ook hoe ze een goede chocomelk moet presenteren. Dat is simpel maar effectief een mooi glas met hot choco en naar wens een losse portie geslagen room ernaast. Niet om het een of ander, maar als je er toch bent: bestel er wel wat naast. Gevuld speculaas als het er nog is of anders gewoon een scone, cupcake, cookie, cake, muffin of doe gewoon meteen een proeverij van al dat lekkers.

Belicio Cheatday
Je hoeft de overtreffende trap niet per se op te zoeken, maar waarom zou je hem uit de weg gaan? Bij Belicio kun je je koffie of hete chocolademelk ‘aan laten kleden’ als een freakshake. In zo’n typisch Amerikaanse milkshake glas (fountain glass) wordt een schitterende hot choco opgedirkt met naast de chocomelk, slagroom en chocosaus diverse cheat-items naar wens. Denk aan marshmallows, spekkies of nootjes. En waarom ook niet: chocolade.

Simit & Cheese
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, bij Simit & Cheese haal je de bekende geelverpakte chocolademelk met een vorstelijke toef slagroom. Precies zoals je die vroeger toen je klein was zo lekker vond. En goed nieuws: dat is nog steeds heerlijk. Als je toch bij deze Turkse all day zaak aan de Beijerlandselaan bent, bestel dan ook een kraakverse simit, ze komen elk uur uit de oven.