Kloppend hart van Rotterdam

Dé plek voor extreme sporten

Lotte Kuhlmann Tekst
Luc Büthker Beeld

Wie: Luc Büthker (www.lucbuthker.com) Wat: fotografeerde urban sporters in Rotterdam Waarom: omdat deze extreme sporten perfect bij Rotterdam passen

Vergeet voetbal, hockey en tennis. Volgens fotograaf Luc Büthker passen juist de extreme sporten als wakeboarden, bmx’en en breakdancen bij Rotterdam. Hij trok samen met urban topsporters de stad in en maakte een sightseeingreportage van de beste plekken voor deze sporten.

“De architectuur in Rotterdam leent zich perfect voor urban sports,” vertelt Luc enthousiast. “In oude steden zijn de straten van kinderkopjes, terwijl het nieuwe van Rotterdam bij uitstek geschikt te gebruiken is voor bmx’en, skateboarden of freerunning. Vaak worden de jongens die aan skateboarden of bmx’en doen, gezien als slechte gasten die blowen en drinken, terwijl ze juist aan topsport doen.”

Sneeuwbui

Naast landschap- en architectuurfotograaf is Büthker ook fervent snowboarder. Vier jaar geleden boardde hij van een trapleuning bij het Feyenoordstadion en sindsdien wacht hij op een goede sneeuwbui. “Helaas wacht ik al drie winters lang op sneeuw in Rotterdam. Er zijn zoveel spots waar ik zou willen snowboarden. Vooral de trapleuningen bij Blaak staan hoog op mijn lijst.”

Nieuwsgierig

Het maken van de fotoreportage was een feest voor Büthker. “Veel van mijn vrienden doen aan extreme sporten en via-via heb ik iedereen weten te strikken.” De fotoshoots trokken veel bekijks: “Met het wakeboardteam Winchingdutchmen was ik bezig in de grachten van Rotterdam. Stond iedereen te kijken, nieuwsgierig naar wat we aan het doen waren. Het mooie aan deze stad is dat de politie wel acht keer langs reed, een beetje foto’s maakte, maar ons gewoon liet doorgaan. Niemand zorgde voor problemen. In een andere stad zouden ze ‘Rot maar lekker op’ zeggen, maar hier niet. Typisch Rotterdam.”

Büthker hoopt de gemeente met zijn fotoreportage te inspireren meer aandacht te besteden aan extreme sporten. “In andere steden zijn er grote evenementen, maar hier niet. Rotterdam loopt zo honderdduizenden bezoekers mis. Zeker bij jongeren doen extreme sporten het goed; je trekt ze daarmee naar de stad. Investeer in urban sport. Dat hoort bij Rotterdam.”

Bulent Camdere – Freerunnen

Douwe Macare – Skateboarden

Jack Nieraeth – BMX

Kevin Muller – Wakeboarden