Wie: Marco Pastors (50) Wat: Directeur Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid Waar: Mijnsherenlaan 6
Dit is het dagelijks uitzicht van Marco Pastors. Nou ja, het uitzicht vanaf zijn kantoor op de begane grond van deze woontoren naast metrostation Maashaven is minder weids. Maar dit vergezicht vanaf de bovenste etage past zo fraai bij het visionaire twintigjarige programma voor Zuid, waar Marco Pastors sinds februari 2011 “als een topsporter” aan werkt.
Door de grote ramen van het kantoor van het Nationaal Programma ziet Pastors de metro op hoogte voorbijrijden. “Bijna romantisch, vooral ’s avonds met alle lichtjes.” Aan de overkant van de straat ligt een driehoekig pleintje met gras en bomen. De punt leidt het oog naar Noord. Rechts zie je de Dordtselaan met appartementen ‘waar op zich niets mis mee is, maar die niet gewild zijn op de markt’. “Mensen realiseren zich niet dat Zuid de groenste wijk is van Rotterdam en de goedkoopste in de Randstad. Het is hier vandaan maar twee metrohaltes naar Katendrecht, drie naar de Wilhelminapier en van daar twee stappen naar de Erasmusbrug. Je zou zeggen dat mensen ervoor in de rij staan. Maar ze laten Zuid liever aan zich voorbijgaan.”
“Als mensen ergens gaan wonen willen ze weten wie er verder wonen en wat zij doen met hun dag. En daar zit ‘m de kneep op Zuid. Van de bewoners in de focuswijken is 75 procent allochtoon, laag opgeleid en werkloos.” In het Nationaal Programma werken scholen, bedrijfsleven, gemeenten en Rijk nauw samen aan de speerpunten school, werk en wonen. Sinds de start vier jaar geleden geven alle scholen op Zuid zes tot tien uur per week extra les. Vmbo-leerlingen die kiezen voor een vervolgopleiding in de zorg of techniek – branches die in de toekomst behoefte hebben aan vakmensen – krijgen een werkgarantie als ze hun opleiding afmaken. Ook worden deze leerlingen begeleid door een mentor bij de werkgevers en in sommige gevallen krijgen ze boekengeld.
De negatieve spiraal van Zuid omdraaien is een kwestie van een lange adem. “In het verleden is heel veel werk hier half werk geweest. Nu doen we het samen en maken we het af.”