Kloppend hart van Rotterdam

‘Het wordt wel eens tijd’

Lotte Kuhlmann Tekst
Lennaert Ruinen Beeld

Vijf maal scheepsrecht? Rotterdammer Eric Arnold gaat tóch weer proberen om de top van de Mount Everest te bereiken. “Het bloed stroomt waar het niet gaan kan.” Vier keer eerder probeerde Arnold (35) de klim van werelds hoogste berg te voltooien en vertelde daar al over aan Gers!. “Ik wil alles gedaan hebben om de top te bereiken.” En daarom besloot hij ook in 2016 de klim weer te wagen.

Grote passie

Heel even twijfelde de klimmer na terugkomst van zijn vierde poging, toen een aardbeving Nepal opschrikte en de expeditie vroegtijdig werd beëindigd. “Ik moest eerst goed laten bezinken wat er allemaal gebeurd was en ik wilde zeker weten dat ik geen emotionele beslissing zou nemen. Eigenlijk wist ik al dat ik weer wilde gaan, de Mount Everest beklimmen is mijn grote passie. Maar ik moest er goed over nadenken. Na drie maanden wist ik het zeker. Ik ga weer. Niemand keek er gek van op.”

Puur geluk

In Nepal vielen duizenden doden toen een zware aardbeving het land in april 2015 trof. Arnold was op dat moment midden op de Mount Everest, waar een grote lawine negentien andere klimmers bedolf. “Puur geluk was het feit dat het die dag mistig was”, vertelde hij bij thuiskomt aan Gers!. “We wilden eigenlijk een andere berg beklimmen, maar vanwege de mist bleven we in het kamp. Op die andere berg kwam dus die dag een enorme lawine naar beneden. Je kunt gerust stellen dat als het die dag zonnig was geweest, ik hier nu niet had gezeten.”

‘Als het die dag zonnig was geweest, had ik hier nu niet gezeten.’

Wij wisten niets

In de dagen na de natuurramp werd Arnold platgebeld door journalisten. “Ik was de eerste klimmer die online had gezet dat alles goed met ons ging. Ze bleven bellen en konden ons vaak meer vertellen over de gigantische impact van de ramp. Zelf wisten wij niets.” Uiteindelijk reisde de expeditie via een omweg terug naar Katmandhu en werd Arnold met een SOS-vlucht teruggevlogen naar Rotterdam Airport.

“Ik ben thuis niet met mijn hoofd onder de dekens gaan liggen, maar heb veel met familie en vrienden gepraat over wat er gebeurd is. Dat er zoveel doden zijn gevallen, leg je niet zomaar naast je neer. Ik heb het inmiddels wel een plekje gegeven.”

Waar ben ik mee bezig?

Angst heeft de klimmer nooit weerhouden om het toch weer te proberen. “Natuurlijk is het eng. Ik denk wel eens: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Oók als ik op de berg ben, maar ik wil die top bereiken. Ik ga nu voor de vijfde keer, het wordt wel eens tijd, he!”

5 april vertrekt Arnold weer richting Nepal. “De gebieden die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen, zijn niet in de buurt van de Mount Everest. Ook Kathmandu schijnt redelijk opgeruimd te zijn. Het eerste dat ik ga doen als ik aan kom? Een ijsje eten bij mijn favoriete ijssalon!”