Iedereen wordt gelukkig van de geur van versgebakken brood. Rotterdam is een walhalla voor bakkerijen, in alle soorten en maten, met brood en banket uit alle windstreken. Daarom zetten we hieronder 10 Rotterdamse bakkers op een rij, van internationale toppatissiers tot klassiekers van over de wereld, hiervoor fiets jij een blokje om.
Bakkit
Wie over de Zwaanshals loopt, kan de geur bijna niet missen: croissants en andere viennoisserie, rechtstreeks uit de oven, die in het pandje tegenover Bakkit zelf staat. Hun eigenwijze Rotterdamse versies van croissants hebben hen beroemd gemaakt, maar toppatissier Frank Haasnoot laat je hier in het Oude Noorden nog veel meer lekkers proeven. En vergeet de bagels van Bagels Bagels aan de overkant van het Zwaanshals ook niet te proeven.
Bas Bakt
Bas Bakt voelt als een huiskamer die toevallig ook een bakkerij is. Aan de lange tafel of op het terras genieten mensen van hun verse koffie, latte of cappuccino. Achter de toonbank – die vol ligt met lekkers – zie je de bakkers in de weer met hun ovens. Bas Bakt is het soort zaak waar buurtbewoners met de regelmaat van de klok binnenlopen, maar waar ook toevallige voorbijgangers verrast blijven hangen, vaak met een extra brood in de tas voor thuis.
O Anatolian Bakery
Het nieuwe Fenix museum op Katendrecht barst van de culinair-culturele etablissementen. Naast het Plein waar elke maand andere Rotterdamse, maar internationale, keuken wordt gekookt en de Italiaanse ijssalon Granucci, is O Anatolian Café & Bakery de opvallendste nieuwe aanwinst voor het schiereiland. De bakery bakt verse Turkse deegwaren, waarvan de simit de opvallendste is. Zowel het café als de bakkerij staan onder aanvoering van Maksut Aşkar, een Turkse sterrenchef uit Istanboel.
La Baguetteria
Wat krijg je als je de Italiaanse bakwijze kruist met de Franse? Dan krijg je La Baguetteria. Deze bakkerij maakt uiteraard ‘baguettes’ ofwel stokbroden en is opgezet door een van de bekendste pizzabakkers van Rotterdam: Pepe Lo Presti. Het lichte hoekpand in Crooswijk biedt uitzicht op de Rotte en zicht op de bakkerij zelf. Je kunt er rustig even genieten van je cappuccino (mag zelfs na 11 uur) of er belegde broodjes afhalen voor de lunch.
st Anny
Op de Kruiskade vind je st Anny, een Chinese bakkerij die al jaren een vaste plek heeft in het straatbeeld, en in de harten van de Rotterdammer. De zaak oogt wat kaal, maar de vitrines zijn een kleurrijk feest van bekende Chinese pastries, die ook hier in Rotterdam als – ja we maken hem echt even – warme broodjes over de toonbank gaan. Wij zijn fan van het gebak met rodebonenpasta en natuurlijk van de cakerolls. Sinds kort verkoopt st Anny ook een ruime selectie aan koude (bubble) tea.
Crave
Bij Crave bewijzen ze dat plantaardig bakken allesbehalve saai is. De vitrine staat vol croissants die net zo knapperig zijn als hun klassieke broertjes, koeken die dik en chewy zijn, en taarten die zó romig smaken dat je amper gelooft dat er geen zuivel aan te pas is gekomen. Opvallend is dat de zaak net achter de Pannekoekstraat zo gezellig is, en de koffie en matcha – net als de patisserie – zo goed smaken, dat niemand het hier heeft over het feit dat alles plantaardig is. Je komt hier voor topsmaken en dito gezelligheid.
Avos
Avos biedt je Portugese deegwaren, belegde broodjes en heerlijke strakke koffie waar het Iberische land om bekend staat. Natuurlijk zijn er de beroemde pastéis de nata: kleine custardtaartjes in krokant bladerdeeg, die in Portugal heilig zijn. De wufte geur van kaneel en vanille maakt dat je ze nauwelijks kunt laten liggen. Maar er is meer: er liggen glimmende zoete brioche croissants, mooi belegde broodjes met tonijn en er zijn altijd wisselende Portugese gebakjes.
Aap Noot Brood
Bij Aap Noot Brood draait alles om eenvoud. Maar de smaken laten zien dat het hier niet eenvoudig is. De broden zijn knapperig en de trip naar de Schiemond absoluut waard. Als je toch in de buurt bent, ga zitten aan de lange tafel en kijk even mee de bakkerij in. Hier hebben ze heerlijke croissants en goede, stevige, belegde broodjes. Ook leuk, er hangt altijd kunst aan de muur van telkens wisselende artiesten.
Das Brot
Das Brot is recht in de leer: hier hebben de broden en andere baksels een Duitse signatuur, deze bakkerij heeft niet voor niets een Duitse naam. De bakkerij vind je aan de Gouvernestraat, net tegenover Kino. Hier kun je ook brood en ander lekkers kopen, denk aan Duitse ‘bretzen’, pretzels of loogbroodjes. Maar gelukkig zijn er ook croissants, die tot de beste van Rotterdam behoren en schuift er vaak een Scandinavische roll uit de oven. Voor de liefhebbers: Das Brot staat ook elke zaterdag op de Oogstmarkt.
Rotterdam bakt
Wat een rijkdom, deze bakkers. Van Portugese pastéis tot plantaardige gebakjes, van Frans-Italiaanse baguettes tot Anatolische simits en Chinese cakerolls: Rotterdam bakt en laat zien hoe internationaal en veelzijdig de stad is, ook op het gebied van bakkers.
Dus hoog tijd om je op je fiets te springen of de tram te pakken en langs te gaan bij een van deze tien bakkers en neem meteen wat mee voor thuis, dat zullen ze je in dank afnemen.