Kloppend hart van Rotterdam

Dat verdient een bloemetje…

Karin Koolen Tekst
Geisje van der Linden Beeld

Allebei bloemist, maar toch heel verschillend. De bloemenkraam van Peter en Sandra op de Oude Binnenweg en ‘s Zomers Bloemen aan de Van Oldenbarneveltstraat hebben desondanks één en hetzelfde doel: mensen blij maken met bloemen.

Peter en Sandra: ‘In een winkel? Moet er niet aan denken’

Het is een gemoedelijk tafereel aan de Oude Binnenweg. Peter Kloppert rijdt af en aan op zijn scooter om de bestelde boeketten te bezorgen bij kantoren. De bloemen houdt hij in zijn hand of plaatst hij tussen zijn benen. Sandra bemant ondertussen de kraam en chihuahua Diva ligt heerlijk te slapen in haar verwarmde voetendeken op de balie.

De kraam is nog van Peters opa geweest. “Op driejarige leeftijd hielp ik hem al. Ik mocht emmers water legen, destijds natuurlijk een heel leuk klusje. Toen ik begin twintig was nam ik de kraam over.”

Sandra runde op dat moment nog café De Vijgenboom met haar ex-man. Sandra: “Na mijn scheiding ontmoette ik Peter en nu geniet ik al twintig jaar met volle teugen van het bloemenvak. Vooral van het maken van boeketten.” Daar moet je overigens wel aanleg voor hebben, meent ze. “Mijn zus heeft het geprobeerd, maar zij kon er niets van!”

Ons kent ons

“Ja, dat opzetten en opruimen iedere keer is best een gedoe”, bekent Sandra. “Maar ik moet er niet aan denken om in een winkel te staan. Ik zou me opgesloten voelen. Hier sta je lekker buiten, iedereen komt langs en je kunt de hele dag mensen kijken.”

Het is dan ook ons-kent-ons. De Marokkaanse buurman komt even langs en vraagt Sandra gelijk om een brief van zijn energieleverancier te vertalen. Politieagenten en ambtenaren uit het stadhuis lopen langs voor een praatje. Schoolkinderen willen Diva aaien en bietsen gelijk een dropje.

Huwelijkstulpen

Een vaste klant rekent twee hyacinten af. “Zij komt hier al vijf jaar”, vertelt Sandra als de vrouw weg is. “Ze heeft kanker. Een tijdje terug vroeg ze me of ik samen met haar dochter het grafboeket wil maken als ze overleden is. Toen schoot ik helemaal vol.”

Een oudere dame bestelt, zoals elk jaar, rozen voor de verjaardag van haar man. “We verkopen alleen maar A-kwaliteit bloemen”, zegt Sandra trots. “Voor een eerlijke prijs.” De vrouw beaamt het. “Kun je dinsdag op de veiling kijken of er gele tulpen zijn?”, vraagt een meisje aan Sandra. Ze gaat over twee weken trouwen. Sandra belooft haar uiterste best te doen.

Als het aan Peter en Sandra ligt staan ze nog minimaal twintig jaar in de kraam, maar het is aan de politiek (er zijn plannen om de stad ‘kraamvrij’ te maken, red.) of dat gaat lukken. “Doe wel je tas dicht hoor,” zegt Sandra tegen iedere klant die vertrekt. “Ze stelen hier als de raven!” Ze lacht. “Zie je nou, we zijn hier nog verantwoord bezig ook!”

Hoek Oude Binnenweg / Mauritsstraat

‘s Zomers Bloemen: ‘We gaan ook bij mensen thuis langs’

Al 22 jaar huist ‘s Zomers Bloemen aan de Van Oldenbarneveltstraat. “In het begin hadden we alleen deze pijpenla.” Eigenaar René Jongeneel gebaart naar de langwerpige ruimte waar het bloemengedeelte gevestigd is. “Toen het naastgelegen winkelpand vrijkwam hebben we dat gekocht. Vanaf dat moment zijn we ook interieur gaan doen. Kaarsen, decoratie.”

Wie bij ‘s Zomers binnenstapt treft een bonte verzameling bloemen in alle soorten, kleuren en maten aan. Standaard kun je de boeketten hier nauwelijks noemen. Geen voorverpakte bosjes tulpen: elke bloem wordt los in een boeket gebonden. “We hebben eigenlijk een historische manier van boeketten maken, een beetje zoals je ziet op oude schilderijen”, vertelt René. “Eén tulp, één anemoon, één keizerskroon. Die variëteit, die vrije en creatieve manier van binden inspireert ons. En het geeft de boeketten een originele en luxueuze uitstraling.” En een ‘gewone’ bos rozen? René lacht. “Dat kan ook, maar er is zoveel mogelijk!”

Bont

Winkeldame Antoinette is druk bezig met het afwerken van een lange lijst aan bestellingen. De klanten van ‘s Zomers zijn al net zo bont als de bloemen. Van buurtbewoners tot bedrijven binnen en buiten de stad die een boeket bestellen voor medewerkers. “Een van onze klanten komt hier wekelijks een boeketje halen. Toen hij ineens wegbleef, vroegen we ons echt af wat er aan de hand was. Zijn vrouw bleek overleden. Nu komt hij wekelijks voor een boeketje op haar graf. Dat persoonlijke contact koester ik.”

De bloemen van ‘s Zomers vallen in de hogere prijsklasse, maar dan kun je wel wat verwachten. “We zijn overtuigd van de kwaliteit van ons product en we hopen natuurlijk dat mensen dat zien en kunnen waarderen”, zegt René. “We geven ook graag advies op maat. Soms gaan we bij mensen thuis langs om te kijken of een boeket goed staat, of we vragen om een foto te sturen.”

Een vrouw van middelbare leeftijd stapt net de winkel binnen. “Even kijken hoor”, zegt ze. Ze is vaste klant en krijgt een cappuccino aangeboden. “Mensen komen hier soms ook voor de gezelligheid, of om inspiratie op te doen”, vertelt René.

René heeft niet per se een passie voor bloemen, bekent hij. “Ik houd van stylen – ik wil alles stylen.” ‘s Zomers voert dan ook grote decoratieklussen uit, onder andere voor het Nieuwe Luxor. “Via een bekende Rotterdamse architect kwamen wij in contact met een klant in Rusland. Wij mogen daar onze gang gaan. Dat is heerlijk. Waar het mij om gaat is iemands verwachtingen overtreffen. Mensen blij maken.”

Van Oldenbarneveltstraat 14
3012 GX Rotterdam
010 412 7746