Rotterdammers maken Rotterdam

Brood. Daar zit wat in.

Flora Bakker Tekst
Luc Büthker Beeld

In Nederland zijn we gek op brood tijdens de lunch, zo ook in Rotterdam. Al decennia weten de bewoners en bezoekers van Hillegersberg hiervoor De Snor te vinden, maar als je de Bergse Plassen doorkruist, vind je daar sinds deze zomer op de Bergse Dorpsstraat new kid on the block Il Capo. Deze trattoria opende daar hun tweede vestiging met lunchgerechten uit de Italiaanse keuken. Dat de kwaliteit bij beide goed is en het aanbod enorm, staat buiten kijf. Je keuze maak je op basis van het type lunchgerecht wat je hart bekoort en waarvoor je eventueel bereid bent om te rijden. 

Prijswinnende filet americain

Croissanterie de Snor op het Bergpolderplein, aan de Kleiweg, is niet meer weg te denken uit Rotterdam. Met de rood-witte markiezen, massief houten bar aan het raam en de lage cafékrukjes die eronder staan doet het eerder denken aan een snackbar dan aan de drukbezochte broodjeszaak die het is. De winkel is nog geen 20m² dus vooral tijdens de drukke lunchtijd is afhalen aan te raden. Bij De Snor geldt het principe ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. De ruim 50 verschillende belegde broodjes (keer 3 als je de verschillende broodjes waaruit je kunt kiezen meetelt) gaan over de toonbank zonder al teveel poespas, of het nu een Waldkorn oude kaas is, een zacht puntje eiersalade of een stokje met een prijswinnende, huisgemaakte filet americain. Van de service kun je bij De Snor hetzelfde verwachten. Het team gaat na bestelling direct voor je aan de slag en is zeer vriendelijk, maar bewaart het overdreven praatje voor de vaste bezoekers van de broodjeszaak.

De jonge honden

Het contrast met Il Capo is groot. Bij binnenkomst springt de bediening als jonge honden enthousiast op je af en zoekt door zich de juiste houding aan te nemen de goedkeuring van de gast, zoals een pup dat ook bij zijn baasje doet. Il Capo is aangekleed in aardse tinten en het licht is zacht gedimd. Op de muur prijkt Italiaanse actrice Sophia Loren in haar jongere jaren, net als bij hun vestiging in Kralingen. De trattoria is er juist op ingericht om plaats te nemen aan een van de tafeltjes boven, of beneden in het souterrain, maar afhalen is net zo goed mogelijk. Broodjes zoals bij De Snor hebben ze hier niet. Geheel in Italiaanse stijl serveren ze bij Il Capo ciabatta’s die allen met minstens vijf ingrediënten belegd worden. Die eiersalade hebben ze hier ook, maar dan opgeleukt met truffelolie, Parmezaanse kaas en desgewenst pancetta, en verder het Italiaanse brood met een selectie Italiaanse kazen en vleeswaren, of porchetta met artisjok en balsamico. Lunchen bij Il Capo is overduidelijk andere koek, of nou ja, brood dan.

Croissanterie de Snor

De haantjes en het kippenhok

Bij beide zaken komt enige ironie om de hoek kijken. Waar je bij Il Capo, oftewel De Baas, vooral trotse haantjes in de bediening verwacht en bij De Snor denkt ontvangen te worden door bebaarde mannen achter de toonbank, tref je bij die laatste vooral dames van generatie X aan en bij de Italiaan jonge knapen die nog nat zijn achter de oren. De naam van beide zaken vindt zijn oorsprong bij de oprichters. Joop Zijlaard van de broodjeszaak in Hillegersberg-Zuid had flinke gezichtsbeharing en Sander de Jong en Pascal de Kimpe achten zichzelf echte mannetjes, dus vonden ze de naam wel toepasselijk voor hun eerste zaak. Inmiddels is De Snor van generatie op generatie doorgegeven en is Il Capo dusdanig uitgebreid, dat ze niet anders konden dan er oproepkrachten bij te zoeken.


Il Capo
Trattoria

Anders nog iets?

Wanneer je simpelweg niet zo blij wordt van een kadetje als de rest van Nederland, kun je alsnog met een gerust hart bij beide zaken binnenlopen. De Italiaan blijft trouw aan het concept door ook pizza’s en salades aan te bieden, terwijl je bij Croissanterie de Snor aan het juiste adres bent voor een sateetje, soep of omelet, met óf zonder brood. Daarnaast heeft De Snor een zeer uitgebreid cateringassortiment, voor als je eens op je gemak thuis van hun delicatessen wilt genieten. Mocht je nou zin hebben in een iets langere zit in de zaak met een glas wijn erbij, kun je beter de Straatweg afreizen richting Il Capo.

De Snor is klassiek, voelt vertrouwd en je weet hier precies wat je kunt verwachten: verzin een belegd broodje en ze hebben het. Aan de andere kant is het enthousiaste onthaal bij Il Capo verwelkomend en verfrissend. De ciabatta’s zijn hier niet te versmaden en mocht je tijd hebben om wat uitgebreider te lunchen, staat de wijn hier alvast koud. 

Il Capo Trattoria Hillegersberg

Bergse Dorpsstraat 14b
www.ilcapo.nl

Croissanterie de Snor

Bergpolderplein 10
www.croissanteriedesnor.nl