Kloppend hart van Rotterdam

Borre is een Rotterdammer

Gerrit van Loon Tekst
Nathalie Schram Beeld

Wie kent hem niet? Borre. Het katachtige personage uit de boeken van Stefan Tijs. De geboren Zeeuwse illustrator tekent de beelden bij de avonturen van Borre boven het oude Rotown aan de Nieuwe Binnenweg.

Jeroen Aalbers

Miljoenen kinderen lezen Borre. De verhalen worden geschreven door Stefans vriend Jeroen Aalbers (auteursnaam: Jerry Hormone). Een voormalig huis- en muziekgenoot. Jeroen schrijft de verhalen, Stefan, met een achtergrond in de graffiti, maakt de plaatjes. Zijn zus, voormalig kinderpsychologe, doet de eindredactie en haalt al te moeilijke woorden eruit. Rotterdammer Stefan stopt er juist weer typische 010-zaken in.

“Als Borre met zijn vader naar de supermarkt gaat om de gebruikelijke brokjes voor zijn huisdier Pluisdier te halen, staat Jules Deelder in de rij voor de kassa. De tasjes zijn soms van Susan Bijl. In het straatbeeld komen soms vrouwen met hoofddoekjes voor. Een beeld gebaseerd op de diversiteit die Rotterdam kent. En het verhaal over de kapitein op ss De Boterham is natuurlijk een verwijzing naar het ss Rotterdam op Katendrecht.”

‘Waarschijnlijk is het kind in mij nog niet verloren gegaan’

Verfraaien

Het tekenvirus zat al snel in het bloed van Stefan. “In de jaren ’80 ging ik met vriendjes naar Skate On in Noord, een graffiti-hotspot langs het spoor. Buitenruimtes verfraaien. Voor de rest heb ik niets illegaals gedaan hoor”, vertelt Stefan, die voor DJ Paul Elstak een Wanna Play-beertje maakte dat handig verkocht.

Stefan Tijs

De inspiratie voor zijn tekeningen haalt hij uit alledaagse dingen. “Waaruit precies is altijd moeilijk te zeggen. Met mijn veertig jaar zit ik niet in de belevingswereld van kinderen. Ik heb een zoontje van pas één, dus de eerste tien jaar (Borre bestaat vanaf 2005) heeft hij ook geen inspiratie voor Borre kunnen leveren. “Op verjaardagen of familiebezoek merk ik wel dat kinderen naar mij toetrekken. Misschien vanwege mijn relaxedheid. Waarschijnlijk is het kind in mij nog niet verloren gegaan. De scherpe randjes zijn er enkel af.” Borre is gers en altijd even oud als de lezer. “Deze zomer verschijnen weer nieuwe voorlees- en kijkboekjes voor groep 0. De boekjes zijn tijdloos. Ik vraag mij af of Borre nog rekbaarder is. Naar de middelbare school zie ik hem niet zo snel gaan.”