Kloppend hart van Rotterdam

Bloed, zweet en tranen

Tjeerd Langstraat Tekst
Salih Kilic Beeld

Bijna twee derde van de Nederlanders heeft goede voornemens, maar slechts een derde voegt de daad ook echt bij het woord, zo blijkt uit onderzoek. Het populairste goede voornemen is: meer sporten. Dus kom op, 2015 is al weer anderhalve maand bezig! Ter inspiratie bezocht Gers! drie zeer uiteenlopende Rotterdamse sportscholen. Nu jij nog?

CrossFitRTM: Het schompes trainen voor iedereen 

Crossfit zit in de lift. Met de toenemende populariteit waar het mudruns en obstacle runs betreft, neemt ook de interesse in een total work-out toe. Aan de rand van de Rottemeren kunnen de echte bikkels zich tegoed doen aan ‘constantly varied, functional movements en performed under high intensity trainingen’. U zei? Het komt erop neer dat je je helemaal het schompes kunt trainen. Dat klinkt alsof het niet voor iedereen is weggelegd, maar niets is minder waar.

Boyan van der Elst, eigenaar: “Het is voor iedereen geschikt! De leeftijden lopen uiteen van 17 tot 50 jaar. Volgend jaar willen we ook CrossFit Kids gaan geven aan kinderen van 3 tot 16 jaar. “We trainen met maximaal twaalf mensen per uur en zorgen ervoor dat ieder lid de basiskennis van een goede en veilige beweging beheerst. Daarna leren we de leden om de juiste beweging met weinig of geen gewicht achter elkaar uit te voeren, om er als laatst intensiteit aan toe te voegen.”

Een rauwe no-nonsensementaliteit is waar CrossFitRTM voor staat.

KLUSC: Buffelen voor mensen met ambitie

“Wij zijn er voor mensen die ambitie hebben waar het gaat om hun lichaam en gezondheid. En lekker Rotterdams: deze mensen willen daar zonder poespas aan werken. Bij ons geen mensen die komen voor een praatje; een uurtje kletsen of de apparaten aaien is er hier niet bij. Alles uit jezelf halen is de rode draad die onze leden verbindt.”

Die ambitie kan van alles zijn: steviger staan, herstellen van een blessure, trainen om de Men of Steel Run te gaan lopen, scherper zijn in je werk of gewoon om je lekkerder te voelen. De naam KLUSC verraadt direct de trainingsmethode: Kracht, Leningheid, Uithoudingsvermogen, Snelheid, Coördinatie.

Stefan Merkestein, oprichter en eigenaar van KLUSC: “We ontvangen een mix van mensen met relatief veel ondernemers. Maar het mooie is dat zodra de bretels afgaan de ondernemer zich net zo in het zweet werkt als de onderwijzeres of de vuilophaler.”

KLUSC is Spartaans en heeft een Rotterdamse ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit. Uitzicht? Hell no, gewoon buffelen in een voormalige loods in Schiebroek waar de rijp op de ramen staat in de winter.

HealthCity Rotterdam Boompjes: Luxe en persoonlijke aandacht 

In lang vervlogen tijden kon je er feesten tot het ochtendgloren, nu kun je er vanaf datzelfde ochtendgloren jezelf in het zweet werken. Het oude Maastheater herbergt nu een HealthCity-vestiging (Boompjes) en ze hebben welhaast het mooiste uitzicht dat je als sportschool kunt hebben. Terwijl je in de touwen hangt, kijk je uit over de Maas met links de Willemsbrug en rechts zicht op de Kop van Zuid. De filmmakers van De Marathon hebben er vanwege dat uitzicht zelfs enkele scènes opgenomen.

Marloes van Roon, medewerker en sporter bij ‘De Boompjes’: “Het is een mooie sportschool met de laatste trends qua apparatuur. Er komen vriendelijke mensen. Het is erg leuk om gezellig na de les een kopje thee te drinken.”

Het blijkt niet alleen een sportschool met een fantastisch uitzicht en memorabele geschiedenis, het is ook een sociale broedplaats. “Ik schat de meeste sporters tussen de 25 en 40 jaar oud. In vergelijking met andere sportscholen waar ik heb gewerkt, hebben ze altijd de laatste nieuwe sportmode aan. Aardige mensen, vaak op zoek naar een praatje.”