Rotterdammers maken Rotterdam

Bevlogen notaris met een passie voor rugby

Klaas Daane Bolier Tekst
Chris Bonis Beeld

Doordeweeks is hij een keurige notaris die strak in het pak zijn werkzaamheden uitvoert in zijn statige pand aan de Schiedamse Tuinlaan. In het weekend zet hij, letterlijk, de lijnen uit bij Hermes DVS Rugby. “De rugbyclub is mijn uitlaatklep.”

Jeroen Krabbendam, notaris bij Van der Valk Netwerk Notarissen omschrijft zichzelf als vakidioot. Vol passie en enthousiasme vertelt hij over zijn vak. Bijvoorbeeld over het feit dat veel koopcontracten van woningen altijd op de de eerste van de maand ingaan. “Daarom is het altijd rennen en vliegen aan het einde van de maand op notariskantoren. En het hoeft niet, hè! Je kunt het contract ook op de tiende laten ingaan.” 

Of over slepende erfenisruzies die soms jaren voortduren. “Er is nu een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt om het testament wat later open te maken. Blijft het in ieder geval nog gezellig op de crematie.” 

Of over echtscheidingen waarbij de twee partijen aan zijn tafel weigeren met elkaar te praten. “Ik zei: ‘Dan WhatsAppen jullie elkaar maar, want ik ga geen doorgeefluik spelen.’ Soms moet je duidelijk aangeven wat je wel en niet doet.”

Het is mooi werk, want het gaat over mensen en ingrijpende gebeurtenissen in hun leven: “Trouwen, scheiden, sterfgevallen. Niet altijd de leuke dingen dus. Ten tijde van de financiele crisis hadden we veel executieveilingen. Een ramp voor de degene die het treft. Ik kan niet zoveel aan die situatie veranderen maar ik steek dan wel veel tijd in de persoonlijke begeleiding. Dat is het minste wat ik kan doen.”

Vijftig kinderen op de stoep

Krabbendam is ook medeoprichter van Hermes DVS Rugby. “In 2015 viel het WK Rugby samen met de Brandersfeesten. Na het kijken van een WK-wedstrijd kwam ik met wat vrienden de voorzitter van de cricket- en voetbalclub Hermes DVS tegen. Van het een kwam het ander en die avond besloten we een rugbypoot op te zetten. We hebben een bericht op Facebook geplaatst en op zondagmorgen stonden er vijftig kinderen op de stoep. Ja, en dan moet je wat.” Met name in die eerste twee jaar was het ontzettend pionieren: “Lijnen kalken, trainingen geven, schema’s maken. Ik vond en vind het heerlijk. Het geeft me de kans mijn hoofd even helemaal leeg te maken.”

Sinds de oprichting is de club gestaag gegroeid. Inmiddels zijn er zes teams. De notaris verklaart het succes voor een groot deel door het imago van de sport. “Hard maar fair”, vat hij dat imago kernachtig samen. “Het is een sport met veel fysiek contact. Zoiets kan makkelijk ontsporen en iedereen beseft dat. Daarom is het heel strak georganiseerd en is de scheidsrechter de absolute baas. Bij ons zul je ook geen gevloek en gescheld horen vanaf de zijlijn of in het veld. Dat vinden met name veel ouders een prettige bijkomstigheid.”