Rotterdammers maken Rotterdam

Aardig onderweg met RET

Lotte Kuhlmann Tekst
Lennaert Ruinen Beeld

Het is vrijdagmiddag als we over de rode loper van Stichting Jarige Job een grote loods binnenlopen op het terrein van de Van Nellefabriek. Overal waar we kijken staat speelgoed. Roze barbies, blauw Playmobil, stapels met boeken en veel lekkernijen. Huib Lloyd, oprichter van de stichting, verschijnt in de deuropening en brengt ons naar een tafel met uitzicht op een brede glijbaan en naast een stel levensgrote Star Wars stormtroopers. “Het is op vrijdag altijd rustig, maar normaal staat het hier vol met mensen die verjaardagspakketten inpakken,” vertelt Huib terwijl hij de loods in wijst.

Sociaal isolement

Stichting Jarige Job geeft verjaardagspakket-ten aan arme gezinnen die het vieren van een verjaardag niet kunnen betalen. “Armoede in Nederland is heel anders dan armoede in Afrika; hier raak je in een sociaal isolement. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet mee gaan zwemmen of hun verjaardag niet vieren op school, omdat er geen geld is om te trakteren. Dat is voor hen zo’n anticlimax. Een verjaardag is om naar uit te kijken, niet om tegen op te zien.” Huib kwam op het idee van de cadeaupakketten na de geboorte van zijn zoontje Maas. “Mijn vriendin en ik kregen onwijs veel cadeautjes, maar beseften heel goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd. We wilden graag wat voor een ander doen en begonnen met het maken van verjaardagspakketten.” In een pakket zitten slingers, taart, cadeautjes, wat lekkers voor thuis en om te trakteren: alles wat nodig is om een verjaardag te kunnen vieren. Met dit initiatief won Huib de eerste Aardig Onderweg Award in 2011.

‘Het winnen van de Aardig Onderweg Awards was voor ons een enorme aanmoediging’

Aardig onderweg

Zeven jaar geleden besloot de RET dat ze zich op een nieuwe manier aan Rotterdam wilde binden. Directeur Pedro Peters: “We wilden iets anders doen dan bedrijven sponsoren en bedachten de Aardig Onderweg Awards. Onderweg zijn is ons werk, dat doen we zelf aardig goed én servicegericht. Daarbij staat aardig-zijn bij ons hoog in het vaandel.” Beginnende initiatieven kunnen zich voor de prijzen nomineren in de categorieën: Samenleven, Ondernemen en Kunst, cultuur & sport. Niet iedereen kan zich zomaar aanmelden. Pedro: “Het moeten ideeën en ondernemingen zijn die nog niet gesetteld zijn en die wij op weg kunnen helpen. Winnaars ontvangen een cheque van 12.500 euro, maar misschien nog wel belangrijker is de exposure die ze krijgen. De winnaars komen bijvoorbeeld op de zijkant van onze trams te staan. Er gaan deuren voor hen open.”

Dat kan Niek van Hengel van Granny’s Finest beamen. “Het winnen van de Aardig Onderweg Awards was voor ons een enorme aanmoediging,” vertelt hij in zijn atelier in de Delftse Poort. Niek won in 2012 met zijn breibedrijf, waarbij hij eenzame ouderen inzet om hippe mutsen, sjaals en wanten te breien. “Ik kwam op het idee toen ik mijn opa bezocht in het verzorgingstehuis en een oude dame aan het breien zag. Ik vroeg aan mijn oma of ze voor mij een sjaal kon maken. Dat vond ze superleuk om te doen en ik vond het eindresultaat helemaal te gek. Ik dacht dat er wel meer mensen geïnteresseerd zouden zijn in gebreide producten met een verhaal.”

Stroomversnelling

Niek benaderde samen met zijn compagnon Jip Pulles verzorgingstehuizen in Rotterdam met de vraag of ze een breiclub wilden opzetten. “Ze keken wel raar op toen er twee jonge kerels op de stoep stonden, in plaats van twee oudere dames.” Met het winnen van de Aardig Onderweg Award kwam Granny’s Finest in een stroomversnelling. “Opeens werden we serieus genomen en we konden al snel van één club doorgroeien naar zes clubs. Begonnen we alleen in Rotterdam en omgeving, nu wordt er door heel Nederland door oma’s voor ons gebreid. Inmiddels verschepen we onze breiwerken over de hele wereld, zelfs naar Amerika.”

‘Je ziet hier regelmatig zakenmannen van de glijbaan gaan’

40.000 verjaardagspakketten

Ook voor Stichting Jarige Job was het de exposure door de RET die het balletje aan het rollen bracht. Huib: “Er gaan zoveel deuren voor je open. Na het winnen werden we door bedrijven benaderd over wat ze voor ons

konden betekenen. Prachtig was dat. Wij kunnen heel concreet aangeven wat we nodig hebben en daar kunnen bedrijven op inspringen. Dat maakt onze stichting heel tastbaar.” De verjaardagspakketten worden inmiddels door onder meer voedselbanken door heel Nederland uitgedeeld. Eind dit jaar hoopt Huib veertigduizend pakketten de deur uit te doen. Het bedrijf draait vooral op vrijwilligers en heeft iedere week bedrijfsuitjes over de vloer,

waarbij werknemers verjaardagspakketten inpakken. “Zo’n dag is uitermate geschikt voor teambuilding. We hangen er vaak een wedstrijdelement aan; wie kan het snelst de meeste pakketten inpakken? Het is een ideale omgeving elkaar beter te leren kennen. Je ziet hier regelmatig zakenmannen van de glijbaan gaan en rondrennen met speelgoedpistolen.”

Bij Granny’s Finest komt op vrijdagmiddag een club samen en onder het genot van cake van Jordy’s Bakery slaan de oma’s aan het breien. Niek: “We willen zoveel mogelijk ouderen bij ons project betrekken. Er zijn in Nederland 3 miljoen ouderen en een derde daarvan geeft aan wel eens eenzaam te zijn. Met de clubs komen ze weer onder de mensen en ze leren van elkaar.” Ieder jaar ontwerpt het bedrijf nieuwe breipatronen in de hipste kleuren van het seizoen. Niek wijst naar een aantal kobaltblauwe en oudroze mutsen. “Die komen volgend jaar in de collectie, maar worden nu al door onze oma’s gebreid. Producten die goed lopen, blijven we uiteraard maken. We hebben simpele breipatronen, maar ook uitdagende voor de gevorderde breiers. Zo kan iedereen meedoen.”

Spectaculaire show

Aanmelden voor de Aardig Onderweg Awards 2017 kan niet meer. Wel kan er vanaf 13 mei via de website en Facebook gestemd worden op de winnaars die op 15 april bekend zijn gemaakt. Deze drie winnaars maken nog kans op de publieksprijs. Deze wordt op 19 mei tijdens een spectaculaire show in het Nieuwe Luxor uitgereikt. Pedro: “De hele zaal zit tijdens deze show vol met RET-klanten die gratis kaarten hebben gewonnen. Er komen veel artiesten langs en bezoekers kunnen tijdens de show nog stemmen op hun favoriete kandidaat, net als bij The Voice.” De show wordt uitgezonden op TV Rijnmond.

Kijk op www.aardigonderweg.nl voor de kans-hebbers van de Aardig Onderweg Awards 2017.