“Mensen die ‘verdwenen’ waren, komen langzaam terug nu het aantal coronapatiënten daalt. Dat is goed nieuws, maar of het altijd verstandig geweest is niet te komen… Loop jij al weken rond met pijn op de borst en vinden wij nu een hartafwijking? Dan denk ik: tot tien tellen was geen gek idee, maar ik geloof dat je iets te ver doorgeteld hebt. Blijf ook gewoon komen, want de extra drukte viel bij ons wel mee. In plaats van de normale klachten, kregen we mensen met corona of met een verdenking. Het was dus het een voor het ander.
Wat wel veranderd is, is onze manier van werken. In een externe triage unit controleren we mensen op verschijnselen van corona. Bij verdenking, ga je via een aparte route naar binnen en blijf je uit de buurt van andere patiënten.
Sommige van dit soort aanpassingen zijn hopelijk blijvertjes, zoals de klant-en-klare intubatiesets voor reanimaties. Dat maakt ons werk sneller en makkelijker. Daarnaast blijven deze aanpassingen nodig, want we zijn er nog niet. De maatregelen worden een keer versoepeld, in het najaar zijn er altijd meer luchtwegklachten en dus is dan het risico op corona ook groter. Er komt een nieuwe piek, daar ben ik van overtuigd. Want vergeet niet: corona blijft, en behoort tot onze nieuwe realiteit. Het is straks niet ineens verdwenen.
‘Wij werken met mensen die ziek zijn en er zijn wel meer besmettelijke ziektes. Wij zijn het dus gewend beschermende maatregelen te treffen’
Wat mij tijdens de piek van het aantal besmettingen is opgevallen, is de angst bij mensen. Kwam er iemand die benauwd was, dan zag ik de angst in diens ogen: heb ik het? Ga ik dan nu dood? Soms was het echt paniekachtig. Maatschappelijk zie ik inmiddels iets van ontspanning doordat de cijfers van overlijden en ziekenhuisopname afnemen, maar voor ons is het nog dagelijkse realiteit. Iedereen die binnenkomt, screenen we. Maar goed, wij werken met mensen die ziek zijn en er zijn wel meer besmettelijke ziektes. Wij zijn het dus gewend beschermende maatregelen te treffen; in de dagelijkse uitvoering van ons werk is er eigenlijk niet veel veranderd.”
Erwin Versluis – Verpleegkundige spoedeisende hulp, Erasmus MC
Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.