Cicero zei ooit: “Als je een tuin hebt in je bibliotheek, dan zal het je aan niets ontbreken”. Gers! ging dat onderzoeken bij de bibliotheek in Schiedam. Is het echt zo’n mooie bieb? En is Schiedam inderdaad zo dichtbij dat je het kunt fietsen?
Binnen een half uurtje zijn we in Schiedam vanuit Rotterdam Noord. Met de elektrische fiets, dat wel. Op de Lange Haven. Dat sjieke gebouw met die mooie pilaren zal het niet zijn. Toch wel! Je gelooft bijna niet dat er in zo’n mooi gebouw een bibliotheek zit. Het is een oude Korenbeurs. Als je naar binnen loopt, loop je tussen de bomen door. Die bomen staan binnen. Tussen de kasten met boeken, tijdschriften en dvd’s.
Handelen op het plein
De podia en zitjes voor optredens staan op het overdekte binnenplein. Vroeger werd hier gehandeld in moutwijn, jenever en spoeling – dat is een afvalproduct als je moutwijn hebt gebrand. In 1792 was men klaar met het bouwen van de beurs. Het gebouw is ontworpen door de Italiaanse bouwmeester Giovanni Giudici. Er is ruim 125 jaar in gehandeld. Nu wordt er gehandeld in kennis, informatie en ontspanning.
Eigenlijk de beste bibliotheek
Imaan Norris is communicatiespecialist van de Schiedamse bibliotheek. Ze is heel trots op deze bibliotheek: “Maar ik niet alleen, ook heel veel Schiedammers zijn dat. We zijn zelfs tweede geworden bij de verkiezing van Beste Bibliotheek van Nederland! Dat komt doordat heel veel Schiedammers op deze bibliotheek gestemd hebben. Maar ook omdat we zoveel te bieden hebben. Van optredens tot (luister-)boeken, van tentoonstellingen tot bioscoopavonden en van lessen tot werkplekken.”
Alles groen
Er liggen mensen in ligstoelen in de zon muziek te luisteren. Die muziek kun je ook lenen bij de bibliotheek. Ze hebben bijna nog meer muziek dan de muziekdienst Spotify. De ligstoelen zijn bekleed met nepgras. De stoelen aan de leestafel zijn gemaakt van oude PET-flessen. Er hangt een lamp boven de leestafel die is gemaakt van honderden jeneverglaasjes. De boekenkasten bestaan uit opnieuw gebruikt karton. Niet alleen de planten zijn groen, ook bijna alle materialen zijn ‘groen’. Ze gaan lang mee en dat is goed voor de natuur. Norris: “Niks is vastgespijkerd. Er mochten geen spijkers in de muur, omdat het een monumentaal pand is. We moesten heel goed nadenken hoe we dat moesten oplossen. Dat is goed gelukt!”
Elke hoek is nuttig
Het gebouw is vierkant en er zijn dus vier hoeken. Op de benedenverdieping heeft elke hoek zijn eigen functie. Er is een koffiebar, een kinderboekenhoek, een leerhoek en een uitleenhoek. Vlakbij de kinderboekenhoek wijst Norris naar een witte muur. “Kijk, die muur heeft Jan des Bouvrie nog wit geschilderd toen hij hier een meubelshowroom had. Eigenlijk mocht dat natuurlijk helemaal niet. Maar ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt en er de historie van dit pand op beschreven.”
‘Niet alleen de planten zijn groen, ook bijna alle materialen zijn ‘groen’’
Leren lezen en schrijven
In de leerhoek zit het DigiTaalhuis. Daar leren mensen lezen en schrijven. Er zijn nog steeds veel mensen die dat niet goed kunnen. Die hebben dat vroeger niet geleerd. Bijvoorbeeld omdat ze al jong moesten werken in de jeneverindustrie. Dit artikel is geschreven op het taalniveau B1. Dat is het niveau van het eerste Staatsexamen. De meeste mensen begrijpen teksten op dit niveau. De Staatsexamens kun je ook oefenen in deze bibliotheek.
Altijd een bieb dichtbij
Wij zijn overtuigd. Dit is een bieb om vaker naartoe te komen. Is het niet voor een kopje koffie op het binnenplein, dan wel voor fijn optreden of een heerlijk leesboek. En het is echt dichtbij, zelfs op de fiets. Je kunt de Schiedamse boeken ook op meerdere plekken inleveren. Of je boeken laten afleveren. Zo heb je echt altijd een bieb dichtbij.