Daar sta je dan. In je tofste outfit, zorgvuldig samengesteld, aan de rand van de dansvloer. Uiteraard zo nonchalant mogelijk. Drie meisjes, dansend en kletsend, kijken rond en giechelen. Het schoolfeest moet nog beginnen maar de spanning zingt al maanden rond. Niks is zeker, en jij al helemaal niet. Schoolfeesten: Amerikanen maakten er een filmgenre van. In Villa Thalia, De Beurs en The VIP Room speelt zich wekelijks zo’n film af.
Olivier van Hoey Smith, mede-eigenaar van Sfeerhoreca waar bovengenoemden onder vallen, ziet die stuiterende tieners elke keer weer in de hormonale achtbaan stappen en voor het eerst proeven van het nachtleven. “Scholen komen meestal bij ons terecht. Leerlingen zoeken namelijk een locatie waar ze nog niet mogen komen en willen zo alvast een stukje van het nachtelijke Rotterdamse ontdekken.”
Streng
Meestal hebben de scholen een comité, legt hij uit, en bedenken ze de invulling en het thema van het feest. “Wij leveren dan een moodboard. Dat wordt allemaal netjes gecheckt door de school. In Villa Thalia hebben we 360 graden projectieschermen, daar kun je alles op projecteren wat je maar wilt. Studenten van het Grafisch Lyceum kunnen daar ontwerpen voor aanleveren. En dat doen ze echt heel goed. Het is altijd leuk samenwerken.”
‘Scholieren maken altijd veel foto’s, alsof ze niet op een schoolfeest maar in een echte club zijn’
Onder de 18 wordt er natuurlijk geen alcohol geschonken. Net als bij clubavonden worden ID’s gecheckt en krijgt elke bezoeker een bandje om. “Ons barpersoneel controleert streng en kent inmiddels elk trucje”, belooft Van Hoey Smith. “Dus een drankje halen voor een ander zit er ook niet in, dat hebben ze echt wel door!”
Wat hem opvalt? Meiden wagen wel een dansje, maar de jongens kijken toch echt eerst de kat uit de boom. “Die staan bij elkaar aan de zijkant, maar als het feestje eenmaal op gang is, gaat het ook goed los. Een heel andere stemming dan in de nacht. Bij jongeren zie je de schaamte snel wegvallen en dan hangt er al gauw een leuk sfeertje. Ook zie je hen altijd veel foto’s maken, alsof ze niet op een schoolfeest maar in een echte club zijn.”
Ouders
Aan het einde van de avond worden de kinderen opgehaald door de ouders. Terwijl het personeel de club weer klaarmaakt voor de nacht, proberen de ouders overal met hun auto’s tussen te piepen om de kinderen zo dicht mogelijk bij de deur op te halen en de verhalen te horen, vertelt Van Hoey Smith: “Of ze hebben gedanst, en met wie, wie er stom was en wie niet. Scholenfeesten kunnen een impact op je jeugd hebben, ik hoop dat we er een beetje aan bijdragen het zo leuk en onvergetelijk mogelijk voor hen te maken.”