Ron de Jong (links) en Dave Heijnen
Bier! Wat is dat toch met bier? Van volksdrank voor beginnende drinkers, høkers en voetballiefhebbers tot uitermate hippe drank. Een snelle telling leert dat Rotterdam om en nabij de twintig bierbrouwerijen telt. Waar kunnen we voor een koel glas bier beter neerstrijken dan bij Bokaal, stadscafé en bierlokaal aan de Nieuwemarkt, voor een goed gesprek met uitbater Ron de Jong.
Ondernemer Ron de Jong lijkt wel over een glazen bol te beschikken. In 2002 opende hij in het Westelijk Handelsterrein Loft, een klassieke cocktailbar op New Yorkse leest geschoeid.Niet meteen een succes, totdat het Rotterdamse uitgaanspubliek Loft herkende als the place to be. Het zal de Jong in zijn horecaleven vaker gebeuren: hij ziet de trends eerder dan een ander. Dat houdt tegelijkertijd in dat hij ook de eindigheid van zijn formules inziet als die nog op het hoogtepunt van hun populariteit zijn…
Kill your darlings
Succesvolle zaken als Blender en Level worden rigoureus op de schop genomen als de Jong vindt dat de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt is. Blender werd gesplitst in Supermercado en De Avondwinkel. De Avondwinkel wordt na twee maanden alweer omgebouwd tot Trash. En Level werd van cocktailbar getransformeerd tot pintxosbar. De Jong houdt niet van halve maatregelen. En zo viel zijn oog op het pand aan de Nieuwemarkt. De Nieuwemarkt, die in de zomer een beetje aandoet als een Parijs’ pleintje. Zou dit geen ideale plek zijn voor een stadscafé annex bierlokaal? En waar wij nu nog over deze vraag zouden nadenken, had de Jong de knoop al doorgehakt, het pand verworven, doorgebroken naar de buren en ingericht ook. Bokaal was een feit.
‘Waar wij nu zouden nadenken, had Ron de Jong de knoop al doorgehakt, het pand verworven, doorgebroken naar de buren en ingericht’
Zeezuiper
Elf bieren op de tap, in wisselende samenstelling, meer dan negentig bieren op de fles (met tot de verbeelding sprekende namen als ‘Oedipus Panty’, ‘Lamme Goedzak’ en ‘Zeezuiper’) en een knappe selectie Rotterdamse bieren: Bokaal is groot, stoer, stevig, Rotterdams. Compacte kaart met fijne, bistro-achtige gerechten. En dat alles onder de goedkeurende blik van de Maagd van Holland. Samen met compagnon Dave Heijnen en het enthousiaste team veelal jonge medewerkers heeft de Jong zich met Bokaal in razendsnel tempo een eigen plek verworven in de Rotterdamse horeca. Dat blijkt ook uit het publiek dat de zaak en het bijbehorende terras bevolkt: van studenten tot families, van kantoorcollega’s tot doorgewinterde bierkenners.
De Gele Kanarie
En terwijl tout terrasminnend Rotterdam neerstrijkt bij Bokaal, is de Jong alweer bezig met de volgende stap: een Bier- en Spijsparadijs. “Hoe logisch is het eigenlijk dat een bierlokaal zijn eigen bier brouwt? Nou dan!” Binnenkort opent aan de Goudsesingel ‘De Gele Kanarie’, naar het gelijknamige blonde bier dat aldaar in de kelder wordt gebrouwen. Waar Bokaal wat ruimer van opzet is, wordt De Gele Kanarie knusser, met ruimte voor, uiteraard, goed eten en drinken, maar ook livemuziek, bingoavonden en pubquizzen. Een verlengstuk van de huiskamer, als het ware. De uitdrukking ‘gele kanarie’ is overigens van Martin van Waardenberg, die ermee refereert aan, jawel, een glas bier.
Wat de toekomst brengen moge
De Jong geniet van zijn bestaan als horeca-ondernemer. Ondanks alle successen is hij niet blasé geworden en beseft dondersgoed dat succes geen vanzelfsprekendheid is. En ook zonder zijn ‘familie’ van medewerkers, die dag in dag uit met een glimlach de gasten bedienen, zou hij nergens zijn, weet hij.
De glazen bol van de Jong wijst onverbiddelijk naar de zuidzijde van de stad. Daar ziet de Jong zich in de toekomst actief worden: hij wil graag zijn bijdrage leveren aan Feyenoord City. Dat moet allemaal rond 2022 zijn beslag hebben, dus het grote plannen smeden is begonnen. “Rotterdam-Noord, -West en -Oost staan inmiddels qua horeca op de kaart, op Zuid is werk te verrichten.” De Jong is er klaar voor, het is een kwestie van tijd tot we aanhaken.