Rotterdammers maken Rotterdam

‘Mensen hebben recht op het hele verhaal’

Laura Schalkwijk Tekst
Eric Fecken Beeld

In Bolsward was hij als jochie een eenling met zijn Gouden Gids-shirt van Feyenoord. Maar die liefde voor de club van Zuid bracht hem wel naar de Maasstad. Ib Haarsma (43) is hoofdredacteur van RTV Rijnmond. Hij wil, onder meer samen met Gers! magazine, veel meer mooie, inspirerende verhalen brengen. “Als ik naar het NOS-journaal kijk, word ik haast depressief.”

“Kijk”,’ zegt hij opeens: “dit vind ik echt fantastisch.” Tijdens een rondleiding door het pand van RTV Rijnmond wijst Haarsma naar een bos bloemen op een bureau. “Gekregen van een echtpaar uit Doetinchem voor onze verslaggeving rond de marathon. Hoe bijzonder is dat? Ik vind dat we ook echt wat hebben neergezet die dag. Geen enkele andere omroep deed dat ons na.”

Sinds zeven maanden is Ib Haarsma hoofdredacteur van RTV Rijnmond. Dat is nog niet zo lang, maar de verandering is al zichtbaar. Zo is het voormalige kantoor van de adjunct-hoofdredacteur inmiddels een radiostudio, midden op de redactievloer. “Hier kun je tenminste naar buiten kijken, heb je contact met de stad. Beneden, in onze grote studio, hoor je nog geen bom afgaan. Dat vind ik funest, zeker voor een regionale omroep.”

Om dezelfde reden zit de deur van de professionele televisiestudio al maanden op slot. De camera’s en het decor staan te verstoffen. “Het lijkt misschien zonde, maar we nemen buiten op, daar waar het gebeurt.”

‘We nemen buiten op, daar waar het gebeurt’

Betrokken

Zijn journalisten en verslaggevers moeten veel meer hun eigen straat in, in plaats van op de redactie blijven plakken. “We krijgen elf miljoen euro subsidie per jaar, dat is een hoop gemeenschapsgeld. Ik vind daarom dat we moeten luisteren naar ons publiek: wat willen onze luisteraars en kijkers? Ik vind dat we betrokken moeten zijn en onderscheidende verhalen moeten brengen, die recht doen aan de regio.”

Daarnaast wil Haarsma dat zijn nieuwszender meer oog heeft voor de positieve kant van het verhaal. Zijn journalistieke insteek is een optimistische. “Als ik naar het NOS-journaal kijk, dan word ik haast depressief”, begint hij. “Natuurlijk moeten we kritisch blijven en problemen blootleggen, maar dat is maar één kant van het verhaal. Er zijn genoeg mensen die problemen willen oplossen, die mooie initiatieven hebben, die echt iets bijdragen, inspirerend zijn. Ik wil dat we het hele verhaal vertellen.”

De samenwerking met Gers! magazine is daarom een logische stap: op bijzondere locaties bijzondere verhalen uitzenden [zie kader]. Haarsma: “Het dna van Gers! is fantastisch, dat positieve spreekt me aan. We zijn twee mooie merken en ik denk dat we elkaar kunnen versterken. Jubelverhalen brengen we niet en we gaan ook niet de gulle gever spelen. Maar we kunnen wel een podium bieden aan mensen die zich inzetten voor anderen. En we kunnen daarmee ook ons publiek uitnodigen om mee te denken.”

Ib Haarsma

Bedompt

Zijn hart ligt al van jongs af aan bij de journalistiek en bij de radio. Haarsma groeide op in Bolsward, een van de elf Friese steden. Daar werkte hij in het filmhuis en liep hij heel vaak langs een bedompt hokje. Het bleek de studio te zijn van de lokale omroep, radio Bolsward. “Radio fascineerde mij. Het spreekt veel meer je fantasie aan, je wordt niet afgeleid door uiterlijkheden.” Hij vroeg, 15 jaar oud, of hij een keer mocht meelopen. “Voor ik het wist presenteerde ik programma’s over sport en politiek en werd ik ook verslaggever.”

Dat bedompte Bolswardse hokje vormde de ideale opmaat voor zijn journalistieke carrière. Een studie journalistiek in Zwolle volgde, specialisatie radio. Hij liep stage bij RTV Noord-Holland en bleef er tien jaar radio en later ook televisie maken. Zo viel Haarsma op bij RTL, die hem vroeg 4 in het Land op te zetten, de tegenhanger van Hart van Nederland. Hij was negen jaar lang verslaggever bij Editie NL en vervolgens eindredacteur bij Hart van Nederland en bij WNL.

“En toen werd ik gevraagd voor RTV Rijnmond”, vertelt hij luchtig. “Ik was zeer vereerd. Ik heb een enorme affiniteit met de regionale omroep. Je zit heel dicht bij de mensen om wie het gaat en je hebt een duidelijke taak: hen informeren. We hebben bovendien alle middelen om uit te zenden: radio, televisie, sociale media. Dus ik werd heel enthousiast van het idee om daar leiding aan te mogen geven.”

Openhartig

De afgelopen maanden heeft Haarsma gebruikt om Rijnmonders te leren kennen. Kijkers kunnen zijn wekelijkse ontmoetingen via zijn vlogs volgen. Zo ging hij langs bij burgemeester Aboutaleb en cabaretier Richard Groenendijk. “De ontmoeting met Richard vond ik heel bijzonder. Het was meteen openhartig. Binnen een uur hadden we ons leven besproken. Volgens mij is dat ook heel Rotterdams: klein hartje, grote mond, direct en oprecht. Een bijzondere mix van emoties.”

‘Heel Rotterdams: klein hartje, grote mond, direct en oprecht. Een bijzondere mix van emoties’

Diezelfde mentaliteit vindt Haarsma ook bij Feyenoord, de club waar hij al sinds kind fan van is. “Een mooie volksclub met een prachtig stadion en hondstrouwe supporters. Liep ik daar in Bolsward rond in m’n Gouden Gids-shirtje. Als enige. Alle andere jongens waren óf voor Heerenveen of voor Cambuur. M’n moeder heeft dat shirtje overigens een keer weggegooid. Zuur dat ik daarover was. Dat was mijn mooiste shirt.”

Waren er geen drie jonge kinderen in zijn gezin geweest, dan had hij in Rotterdam willen wonen. “Het is zo’n enorm diverse stad, die het Calimero-complex definitief van zich afgeschud heeft. Hier heerst een enorme trots. Terecht. Hoewel ik hier niet woon, voel ik me thuis.’’

Dat gevoel van trots wil hij ook meer laten zien in de verhalen die de omroep brengt. Hij refereert aan het sportverslaggeversduo Sinclair Bisschop en Dennis van Eersel. Zij wonnen in december de Theo Koomen Award voor het beste radioverslag, van de kampioenswedstrijd van Feyenoord. “Dat was absoluut niet objectief, maar vertolkte wel het gevoel van de luisteraars. Die betrokkenheid is een meerwaarde.”

En dat gold ook voor de Rotterdam Marathon, waarbij RTV Rijnmond zelfs ruim 600.000 kijkers trok, onder wie het echtpaar uit Doetinchem. Dat waren 200.000 kijkers meer dan vorig jaar en 150.000 meer dan de NOS. “Dat we zoiets als klein team met beperkte middelen hebben neergezet. Ik zag met hoeveel trots onze mensen de stad presenteerden, begaan zijn met anderen en mooie persoonlijke verhalen brachten. Ik heb dat niet eerder meegemaakt.”

Gers! magazine en RTV Rijnmond gaan in eerste instantie vier uitzendingen maken op gerse plekken in de stad. De presentatie is in handen van columniste Ebru Umar en Edwin Veekens, een van de initiatiefnemers van Gers! magazine. Muziekpodium Annabel is de eerste locatie waar het programma wordt opgenomen. In de eerste aflevering ging het onder meer over Hockeyclub Feijenoord, die begon met een paar sticks op het Afrikaanderplein. Inmiddels heeft de sportvereniging een eigen clubhuis en ruim 300 leden. De vier afleveringen zijn nog voor de zomer te zien en uiteraard terug te kijken via de site van RTV Rijnmond.