Als je de Van Brienenoordbrug oprijdt, komt de geur je al tegemoet. Als een rattenvanger van Hamelen leidt het aroma je door de stad… Na de Maasboulevard, de Oostzeedijk en de Mariniersweg, kun je niet anders dan de Meent opdraaien. Gewoon je neus achterna, er is geen ontkomen aan. En opeens vind je jezelf achter een groot stuk appeltaart. Appeltaart van Dudok. Wat maakt die appeltaart nou zo onweerstaanbaar Rotterdams?
Al in 1514 in de boeken
De appeltaart is van alle tijden. Al in het jaar 1514 komt een uitgebreid recept voor appeltaart voor in het kookboek Een notabel boecxken van cokeryen. In die tijd was de Rotterdammer ook al gek op appeltaart en gebruikte men goudrenetten die volop op de zuidoever van Rotterdam groeiden.
Giga aantal hits
Google bewijst het. Probeer het maar. Het aantal hits op Rotterdamse appeltaart is vier maal zo hoog als op Amsterdamse appeltaart en twee maal hoger dan Haagse appeltaart. Zelfs het aantal hits op Oma’s appeltaart wordt ruim overtroffen. En als Google het zegt, dan is het waar.
Gewoon je best doen
Een appeltaart is eenvoudig en rechtdoorzee. Eerlijke ingrediënten, goed materiaal, even je mouwen opstropen en bakken maar. Een appeltaart bakken is niet lullen, maar kneden. Gewoon even goed je best doen, maar dan heb je ook wat. Hoe Rotterdams wil je het hebben?
Natte t
De uitspraak van het woord appeltaart geeft je alle ruimte om je uit te leven op de Rotterdamse natte ‘t’. Ken je die? Een echte Rotterdammer plakt een lichte s achter de t. Probeer het maar. Leg de GERS even neer en neem Jules Deelder in gedachten. En zeg een paar keer, op z’n plat Rotterdams, zoals alleen Deelder dat kan: APPELTAARTs. APPELTAARTs. Daar krijg je toch gewoon zin van?
Geheim recept
Eigenlijk hebben we dat allemaal te danken aan Dudok waar de wieg staat van de lekkerste appeltaart van Rotterdam. Want wie Dudok zegt, zegt appeltaart. En een Rotterdammer die appeltaart zegt, zegt Dudok. Het blijft jammer dat ze het recept geheim houden. Maar gelukkig delen ze de geur met heel Rotterdam.