Marty biedt een zijdezacht bananentoetje aan, Shanoe een Surinaamse Bravoesoep en Jessie heeft vandaag kippendijtjes met courgettecouscous in de aanbieding. Welkom bij Thuisafgehaald.nl. Rotterdam alleen al telt inmiddels 1245 thuiskoks en een veelvoud aan afhalers.
Marieke Hart (32) en Jan Thij Bakker (29) wonen in de Utrechtse wijk Lombok. Als de buurvrouw kookt, ruikt het altijd heerlijk in hun tuin. Ruim een jaar geleden trok Marieke de stoute schoenen aan, belde aan bij de buurvrouw en vroeg of ze mocht proeven. Ze kreeg niet alleen een bakje heerlijke pompoensoep mee, maar had ook een leuk gesprek met de haar tot dan toe onbekende buurvrouw. Het idee voor Thuisafgehaald was geboren.
Tegen kostprijs
Thuisafgehaald is een soort virtueel kookplein. Als thuiskok kun je je eigengemaakte maaltijden aanbieden tegen kostprijs. Wie niet van koken houdt of geen tijd heeft, kan op de website kijken wat er in de buurt of straat allemaal wordt aangeboden. Hart: “We zijn een jaar bezig en enorm gegroeid. Er zijn nu bijna zesduizend koks en ruim veertigduizend afhalers in Nederland. Het mooiste zou zijn als elk dorpje, elk buurtje een thuiskok krijgt.”
‘Het gaat om de kracht van het delen’
Passie uitleven
Hart denkt dat vooral de sociale component Thuisafgehaald zo populair maakt. “Het gaat om de kracht van het delen. Dit is een manier voor buren om met elkaar in contact te komen, om andere mensen te leren kennen. Ik hoorde een mooi verhaal van een afhaler. Tom heet hij en hij is zeventig. Hij had een maaltijd afgehaald bij een jonge, Surinaamse vrouw. Zij kon dankzij Thuisafgehaald haar passie weer uitleven. Lekker koken voor anderen, samen delen. In de Suriname komt iedereen spontaan aanwaaien voor het eten. Dat miste ze. Die twee kregen een heel mooi gesprek over eetcultuur. Tom zei tegen me: wanneer had ik zo’n vrouw nu anders ontmoet?’
Zoete zomeravond
Tegelijkertijd is Thuisafgehaald ook een manier om voedselverspilling tegen te gaan – wie een portie pindasoep over heeft, zet het op de site – én voor koks een manier om hun passie uit te leven. Voor afhalers zit de aantrekkingskracht waarschijnlijk ook in de ongekender diversiteit aan koks (van 8 tot 80) en maaltijden. Op Thuisafgehaald vind je alles, zeker in de grotere steden. Het aanbod in Rotterdam is een blauwdruk van de multiculturele samenleving. Je kunt naast Hollandse maaltijden ook kiezen voor Surinaams, Ghanees, Marokkaans, Javaans, Braziliaans, Caraïbisch, Chinees, Italiaans, Oostenrijks en nog veel meer. Sommige koks bieden een eenvoudige stamppot aan (de ‘Stamppotjesman’) anderen gaan los met gerechten die niet zouden misstaan op de kaart van een sterrentent. Evare biedt een gerecht getiteld ‘Zoete Zomeravond’, Marty maakt appeltjes-broodpudding en VegaKris een Servische bonensoep.
Hart heeft haar baan trainer-advsieur bij een kenniscentrum inmiddels opgezegd en wijdt zich nu fulltime aan Thuisafgehaald. De ambities zijn groot. “We zijn de website aan het verbeteren, we zijn bezig apps te maken en we zijn aan het uitbreiden naar het buitenland. België heeft inmiddels een eigen site. Zodra we goede ambassadeurs vinden, kunnen ook de sites voor Frankrijk, Italië en Oostenrijk live. De vertalingen zijn al gemaakt. Ook willen we meer met kwetsbare mensen gaan doen. Er zijn nu bijvoorbeeld al thuiskoks die uit zichzelf aanbieden twee keer per week voor een zieke buurvrouw te koken. Dat noem ik nu echt de kracht van het delen.”
Voorgerecht: sushi van de Knus Kokende Kneuzen
Ze noemen zichzelf de Knus Kokende Kneuzen. En op Thuisafgehaald omschrijven ze zichzelf als volgt: ‘Wij zijn een jong, net samenwonend stel dat net begint met koken. We hebben enorm veel lol in de keuken en vergeten daardoor bijvoorbeeld wel eens een ingrediënt… vandaar ook onze naam. Dit is wellicht niet het beste verkooppraatje, maar wij geloven dat koken leuk hoort te zijn, en dat dat belangrijker is dan het volgen van welk recept dan ook.’
Hakuna matata
Op de muur in de woonkamer van Meerman en Soerodiwongo staat in koeienletters: Hakuna Matata. Swahili voor: geen zorgen. Dat lijkt inderdaad het motto van dit stel. Meerman: “Wij kunnen helemaal niet koken, haha. Maar met zijn tweetjes hebben we de grootste lol. We kunnen zelfs samen voor de oven gaan zitten om te kijken of de taart al rijst. Om er na een tijdje achter te komen dat we het bakmiddel vergeten zijn. Maar het is niet erg als het mislukt.”
Toch doen ze voor de afhalers van Thuisafgehaald wel degelijk hun best. “Het is ook een beetje de sport om een goede recensie te halen.” Vandaag komt ook hun Iraanse buurman een hapje halen. Mahmoud heeft acht jaar in Japan gewoond en weet dus wel het een en ander van sushi. De gefrituurde variant heeft hij nog nooit geproefd, maar hij is verrukt. “Dit is écht lekker!” Meerman: “Mahmoud kan zelf ook lekker koken. We hebben wel eens gebarbecued samen, hij maakt heerlijke kippenpootjes. Alleen jammer dat de rest van de buren geen interesse had. We zien ze nooit. Daarom is dit ook zo leuk!”
Hoofdgerecht: botermals lam van Thomas
Thomas Hoogland was als bouwkundige net werkloos geraakt, toen hij hoorde over Thuisafgehaald. Het kwartje viel snel. Hij wilde iets om handen hebben, koken was zijn hobby en dus schreef hij zich in als thuiskok. “Ik probeer me de smaak te herinneren van iets wat ik op vakantie in Spanje, Frankrijk of Italië at en dat terug te brengen op het bord.” Neem bijvoorbeeld zijn forel uit de oven met aardappel, tijm, gegrilde aubergine en mierikswortel crème fraîche. Of zijn culurgioni: Sardinese pasta gevuld met aardappel, pecorino en munt, in tomatensaus. Ook de markt is vaak een inspiratiebron.
Biertje op het balkon
Toen Hoogland op zichzelf ging wonen, sloeg hij flink aan het experimenteren. Met succes, getuigen ook de vele lovende reacties die hij op de site van afhalers krijgt. Timing is wel een uitdaging: “Het is me eens gebeurd dat er vier afhalers voor de deur stonden, terwijl ik nog niet klaar was. Die heb ik gewoon even op het balkon gezet met een biertje.”
Een leuke bijkomstigheid zijn de contacten. Zijn bovenbuurman – die door de heerlijke geuren altijd bijtijds weet dat Hoogland weer bezig is – is vaste klant. “Een andere afhaler hielp me aan een cateringklus.” Van het een kwam het ander en inmiddels werkt Hoogland fulltime als freelance kok. Hij catert, verzorgt de lunch in Boymans en loopt stage bij Rotown. “Het is intensief, maar leuk.”
Toegift
Is dit zijn nieuwe vak? “De overgang van bouwkundige naar kok, dat was wel een grote in mijn hoofd. Ik geef mezelf een jaar, dan kijk ik verder.” Wij zeggen: vooral doorgaan. Want niet alleen de lam is heerlijk, ook de clafoutis (kersengebak) met vanillesaus die we bij wijze van toegift meekrijgen, is verrukkelijk.
Na: zachte, romige fudge van Sandra
Sandra Strobl, een Oostenrijkse, heeft altijd van koken gehouden. Wienerschnitzel, kaiserschmarren, wurstsalat en fudge: ze draait haar hand er niet voor om. Vorig jaar brak ze haar voet, net voordat ze samen met alle buren het interieur van hun kluspanden aan de Mathenesserdijk gingen slopen. Ze maakte van de nood een deugd en begon te koken voor alle klussers. Een oude deur fungeerde als werkbank. En passant werd tijdens een van de vergaderingen ook haar fudge ‘ontdekt’.
Glinsterende kinderogen
Sandra’s toekomstige onderbuurman is koffiebrander en biedt Sandra’s fudge aan op de markten waar hij regelmatig staat. “Blij word ik van mensen die op die markten niet alleen terugkomen voor zijn koffie, maar ook vragen om een zakje fudge. Of van kinderogen die glinsteren bij de aanblik van stukjes fudge en dan uiteraard wat mogen proeven. Dan smelt niet alleen de chocolade maar ook ik!
Zo belandde Sandra op Thuisafgehaald. Het levert veel onverwachtse ontmoetingen op. Zoals vandaag. Mariz Voesenek haalt een doosje fudge af bij Sandra. Iets lekkers voor morgen, als ze haar nieuwe bedrijfspand opent. Hoewel fudge voor haar zelf als veganiste tot de verboden vruchten behoort, ‘weet ik wel wat anderen lekker vinden.’
Vreemde kostgangers
Soms zitten er wel heel vreemde kostgangers bij. Sandra: “Er kwam eens een oude vrouw met een slecht gebit in zwart gewaad de trap op strompelen met krukken. Ze kwam een toetje afhalen voor een etentje met haar moeder.” Het blijken uitzonderingen, want: “Ik ben via Thuisafgehaald in contact gekomen met Cateringa en Kompanen. Tijdens het event Charlois aan het water hielp ik mee in hun tijdelijke restaurant aan de Maas. Dit is dus ook een manier om te netwerken.” Thuisafgehaald staat nu even op een laag pitje. “Eerst maar eens dat klushuis afmaken. En dan? Mijn droom is kinderen laten zien en proeven hoe leuk koken is!”