Kloppend hart van Rotterdam

Zoek naar de good vibes

Sander Grip Tekst
Marc Blommaert Beeld

Jairzinho Winter zette elf jaar geleden samen met zijn broer Luciano hiphop platenlabel Rotterdam Airlines op. Jairzinho is een van de drijvende artiesten op het label, maar het snelle artiestenleven kwam krakend tot stilstand door de coronacrisis. Het leverde een periode van reflectie op. En van ongekende productiviteit.

“Als je hard bezig bent, maak je zoveel mee, gaat je leven zo snel, dat je alles voor lief neemt. Maar ineens had ik zeeën van tijd. Ik kon overzicht creëren, terugkijken en bezinnen. Zien hoe blessed ik ben met mijn leven als artiest en hoe indrukwekkend het is wat mijn broertje en ik neergezet hebben met Rotterdam Airlines. Onze opkomst was explosief en we zijn een grote speler in de Nederlandse rapscene geworden. Twee Sranangboys uit Rotterdam die het maken”, glimlacht hij tevreden.

Creatieve uitdaging

Omdat Rotterdam Airlines een studio heeft onder haar hoofdkantoor in de Hoogstraat, kon de rapper ondanks de maatregelen wel blijven doorwerken. “Ik kan gelukkig ook goed alleen aan het werk zijn, maar met gezelschap is het echt beter. Er ontstaan andere vibes; je daagt elkaar uit en brengt elkaar verder. Die creatieve spanning miste ik, dus we hebben wel gezocht naar manieren om met gepaste afstand toch te kunnen blijven samenwerken in de studio.”

Gelukkig zijn vrijwel alle maatregelen inmiddels weer afgeschaft. Jairzinho wil weer de planken op, hij heeft zijn eerste optredens al vastgelegd en duikt enthousiast de studio weer in om opnieuw samen te werken met andere artiesten. “Maar het is gek, onwennig. Je raakt toch gewend aan die afstand. Het voelt bijna onnatuurlijk om elkaar weer op te zoeken. Door die pandemie houd ik nu ook rekening met dingen waar ik vroeger niet eens bij stilstond. Ik ben mijn laksheid kwijt, ga er niet meer vanuit dat het vanzelfsprekend allemaal maar goed blijft gaan.”

Gezond lijf, gezonde geest

Jairzinho focust nu meer op zijn gezondheid, op de manier waarop hij met zijn lichaam omgaat: “Je hebt een gezond en sterk lijf nodig, dat hebben we nu wel gezien. Mensen kunnen ziek worden, en ik bedoel dan niet alleen corona. Je moet fysiek en mentaal sterk blijven. En dat is iets wat je vol moet houden na deze crisis. Als de afgelopen anderhalf jaar ons iets geleerd moet hebben, is het dat geld niet in de top-3 van belangrijke dingen staat. Je gezondheid, je verstand en je leven, die moet je niet verliezen. Je hebt centen nodig om leuke dingen te doen. Maar het leven houdt niet ineens op als het financieel even minder gaat.”

Uit dat idee put de Rotterdamse rapper en labeleigenaar kracht voor de toekomst. “Ik blijf sterk en zal andere artiesten blijven motiveren, op sleeptouw nemen, hen laten zien dat dit niet het einde van de wereld is. Er is een toekomst na corona, dus houd je vast aan de positieve energie die er ook nog is en verlies niet al je vertrouwen. De good vibes helpen je door de crisis heen en daarmee kun je ook anderen helpen. Als ik naar mezelf kijk, dan geloof ik niet dat ik ooit eerder zo’n lange periode achter elkaar zo productief ben geweest. Ik heb een R&B-album gemaakt, er was mijn Project voor en door vrouwen, ik werkte met Afrobeats. Dat is de positiviteit die er ook in een crisis zit. Zoek daarnaar en neem die mee naar de toekomst.”