Kloppend hart van Rotterdam

Wi Run

Serga van Roon Tekst
Marco Meijerink Beeld

Nee, de mensen op onderstaande foto zijn niet de makers van Gers! magazine. Op eentje na dan, maar dan heb je ook direct de meest sportieve te pakken. Dit vrolijke clubje heet Wi Run. Het is een kleine, enthousiaste hardloopgroep, opgericht door Wilma van Onna. Wilma is een ex-profatlete en mede-eigenaar van hardloopwinkel Run2Day. Ze traint loopgroepen, geeft personal trainingen en – omdat ze van hardlopen nooit genoeg krijgt – richtte ze in het koude voorjaar van 2012 haar eigen loopclubje op. Wi Run dus.

Wi Run telt nu zo’n veertig leden. Een zeer gevarieerd gezelschap, met één gemeenschappelijke passie: hardlopen. Elke donderdag trainen ze onder leiding van Wilma. Zij is het ook die voor elke deelnemer een trainingsschema maakt om zo de snelheid van elke individuele loper te verbeteren. Desalniettemin draait het om de groep. Die is hecht. De Wi Runners motiveren elkaar, steken elkaar een hart onder de riem bij blessures en delen lief en leed op hun (besloten) Facebookpagina.

Kratje bier

De trainingen van Wilma werpen hun vruchten af. De Wi Runners doen mee aan marathons, trails en triatlons over de hele wereld. Denk daarbij aan de Marrakesh Marathon in Afrika of de stadsmarathons in Berlijn, München, New York en uiteraard die van Rotterdam. Een van de Wi Runners liep in juli zelfs een 5-daagse marathon in Zuid-Spanje, de Andaluz Ultimate Trail. Met temperaturen boven de 30 graden is dat hele andere koek dan twee rondjes Kralingse Plas. Zwaar was ook de Kastenlauf. Twee Wi Runners namen de uitdaging aan om zo snel mogelijk vijf kilometer te lopen en tegelijkertijd samen een krat bier leeg te drinken. Moet kunnen, want Wi Run staat niet alleen voor hard lopen, maar ook voor hard genieten. Hoewel daar doorgaans minder bier aan te pas komt.

Gers!

Zeker, Rotterdam telt tientallen loopclubjes. En brei-, lees- en dartclubjes. Enzovoorts. Maar aangezien de eerste darters in Gers! T-shirt nog niet gesignaleerd zijn, richten we het spotlicht nu op de Wi Runners. Sinds maart zijn ze een rennend uithangbord voor Gers! Gewoon, omdat ze Gers! een mooi initiatief vinden en dat ook willen uitdragen. En dat vinden wij natuurlijk weer heel mooi. Dus: kom op darters, breiers, klootschieters, voetballers, voorleesmoeders of leden van wat voor (groot-Rotterdams) clubje dan ook: ook voor jullie ligt zo’n Gers! T-shirt in het verschiet.