Kloppend hart van Rotterdam

Wat is gers in Rotterdam en wat niet?

Marcel Jongmans Tekst
Hans Reitzema Beeld

Rotterdam onwaardig

“In elke stad zoek je een centraal punt. In Rotterdam kom je dan al snel op het Stadhuisplein terecht. Jammer, want dat is een slechte miniversie van Lloret de Mar. Dat plein is totaal niet representatief en Rotterdam onwaardig. Oké, het plein zelf wordt nu wel opgeknapt, maar ik mis goede horeca. Wat ik knap vind, is dat Rotterdammers van alle shitstukjes trendy plekken weten te maken. Denk aan Katendrecht, de Boogjes, de Pannekoekstraat en het Zwaanshals. Allemaal mooie nieuwe plekjes! Sowieso: de sfeer in de stad is geweldig. Alles kan, zo lijkt het. In de zomer hebben we elk weekend een of meerdere festivals. Heel mooi vond ik de Red Bull Air Race. Welke stad geeft er nu toestemming om met vliegtuigjes onder een brug door te gaan vliegen? Geweldig! Ik hoop dat die race ooit nog terugkomt.”

Nick van Geer, teamleider Onderwijsadministratie

Downtown met je boot

Foto: Hans Reitzema

“Ik heb op diverse mooie plekken in Rotterdam gewoond, van pittoresk Delfshaven tot Hillegersberg en van de drukke Rochussenstraat tot 34 hoog in New Orleans op de Wilhelminapier. Prachtig allemaal, maar toch is er niets mooier dan middenin deze bruisende stad te wonen, dus zijn we verhuisd naar de Markthal. Echt Rotterdams, wat een lef om dit te bouwen. Ik heb Rotterdam zien veranderen van één grote bouwput naar een prachtige metropool. Ik geniet met volle teugen van deze stad. Wat ik als zeiler mis zijn de aanlegplaatsen voor motor- en zeiljachten direct aan de Maas. Wat zou het mooi zijn om in de Rijnhaven voor de Fenixloodsen te kunnen afmeren. Met de Kaap en hoge torens op de Wilhelminapier om je heen ben je echt met je boot downtown. Een fantastische ervaring voor passanten die Rotterdam aandoen.”

Anton van Vliet, ondernemer

Het is hier moeilijk kiezen

Foto: Hans Reitzema

“Wat ik gers vind aan Roffa? De diversiteit, op alle vlakken! Waar anders vind je historische juweeltjes zoals het prachtige Delfshaven, naast eigenwijze, hypermoderne architectuur als het station of de Markthal? Rotterdam is ruig, met een van de grootste havens ter wereld. Maar hoe romantisch is een dinertje bij zonsondergang bij A La Plancha? Voor een avond uit eten kan ik altijd maar moeilijk kiezen. Low budget bij Hamburg, Bazar of Angelo Betti, of culi bij De Matroos en het Meisje, Oliva of de Harmonie? En voor een nieuwe outfit naar H&M of Zara, of net even anders bij SHPPR, Louen of typisch Rotterdams bij Groos? Ik houd van Rotterdam! En vooruit, als ik echt iets minder gers moet noemen: het Stadhuisplein zou wel een facelift kunnen gebruiken.” (De renovatie van het Stadhuisplein is op dit moment in volle gang, red.)

Marjon van Rijs, arts