Kloppend hart van Rotterdam

Wat is gers in Rotterdam en wat niet?

Lotte Kuhlmann Tekst
Hans Reitzema Beeld

‘Het is hier een groot dorp’

“Ik woon nu twee jaar in Rotterdam en eigenlijk vind ik alles leuk. Ik ben hier in mijn studententijd op kamers gegaan en toen verliefd geworden op de stad. Ik kom oorspronkelijk uit Veghel en het verschil is zo groot, maar toch ook weer niet. Rotterdam voelt aan als een groot dorp. Mensen hier hebben karakter. Alle culturen gaan mooi samen. De Kruiskade staat voor mij echt voor Rotterdam. Er is gezelligheid, een harde werkmentaliteit. Mijn eigen koffiezaak Mr.Beans zit tussen de Chinese, Antilliaanse en Marokkaanse buurt in. Het is hier precies mooi gemengd. Ik vind het niet gers dat ik eerst een kilometer moet lopen voordat ik een parkeermeter heb gevonden. Dat is onwijs irritant.”

Hamza Benmira, Cabaretier bij De Borrelnootjez


‘Nauwelijks groen in het centrum’

Het mooie aan Rotterdam is dat we hier met zoveel verschillende culturen samenleven en dat het niet uitmaakt wie je bent en waar je vandaan komt. Je bent gers of je bent het niet. Wij vergeten misschien hoe bijzonder dat is, maar toeristen merken het altijd op als ze in mijn winkel komen. Ze voelen dat we elkaar tolereren en vinden dat heel mooi. Wat ik mis in Rotterdam, is dat ik niet even lekker naar een park kan gaan. Er is nauwelijks groen in het centrum, er blijven maar gebouwen gebouwd worden. Dat vind ik jammer. Ik woon middenin het centrum en ik kan nergens even lekker in het gras gaan liggen. Dat zou fijn zijn. Een toffe plek waar ik na mijn werk kan relaxen.”

Mitzy Buijs, Eigenaresse Sweet Rebels Vintage


‘Mix van oud en modern’

“Van Gorinchem naar Rotterdam verhuizen was een absoluut hoogtepunt, letterlijk: want ik woon in het Potloodgebouw. De mix van oud en modern spreekt me enorm aan. Binnen een kwartier ben je van de hippe Markthal naar het gezellige Oude Noorden gefietst en heb je het gevoel dat je in een andere stad bent beland. Ik vind de mentaliteit van de Rotterdammers heel fijn: zeggen waar het op staat. Daar houd ik van! Veel mensen vinden Rotterdam een lelijke, grijze betonstad. Dat vind ik onterecht, want als je de stad een beetje kent, weet je dat Rotterdam veel meer is dan dat. Ik heb wel het idee dat de gemeente het steeds voller wil bouwen. Een beetje groen hier en daar hoort óók bij een stad.

Willemijn Staal, Grafisch ontwerper