Rotterdammers maken Rotterdam

Wat is gers in Rotterdam en wat niet?

Esther Wienese Tekst
Hans Reitzema Beeld

Kentekenparkeren… grrr

“Wat ik echt niet gers vind aan Rotterdam, is het kentekenparkeren. Bij zo’n nieuwe automaat moet je het kenteken van je auto invoeren. Maar de eerste keer weet je dat niet. Je komt er pas achter als je al een poos in de rij hebt gestaan. En dan denk je verbijsterd: wie heeft in hemelsnaam bedacht dat ik het kenteken van mijn auto uit mijn hoofd weet? Terug naar de auto. Kenteken in mijn hoofd prenten. Terug naar de automaat. Nummer zes in de rij. Twintig minuten verder. Kenteken invoeren. Duimen dat het goed is. Zweet op mijn rug. Krijg ik nu een ticket? Nee, alleen een klein berichtje: dat ik geen bon krijg en dat ik geen parkeerkaartje achter de voorruit hoef te leggen. Oké. Op hoop van zegen dan maar. Wat een gedoe.”

Kadiriye Houtenbos, communicatiemedewerker


Vakantie bij je eige

“Rotterdam is gers omdat je ook als inwoner steeds het gevoel hebt dat je op vakantie bent. Met alle gerse dingen en niet gerse dingen die horen bij een citytrip naar een stad die je lang geleden hebt bezocht. Bijvoorbeeld de ontdekking van een nieuwe wijk en de verbazing over een volstrekt andere sfeer in dezelfde stad. Fiets maar eens een rondje in het Merwe-Vierhavensgebied en je valt van de ene verbazing in de andere. Nieuwe restaurants en biercafés, maar gelukkig ook die oude bekende. De niet gerse dingen die horen bij een vakantie zijn er ook genoeg. Trams die ineens besluiten een andere route te rijden dan vroeger. Je een weg banen door de toeristenstroom in de Markthal. Of mijn persoonlijke favoriet: het volstrekt verdwaalde gevoel dat je krijgt als je onverhoopt weer eens verkeerd bent voorgesorteerd voor de Maastunnel en eindigt in de krochten van Zuid.”

Yasmine Hamdan, directeur


Leve onze historie

“Het is fijn dat alle nieuwe, oogverblindende architectuur onze stad nog mooier maakt en veel bezoekers trekt. Maar in Rotterdam staan ook veel prachtige historische gebouwen. Je kan een tijdreis maken door onze stad; uit elke periode vind je wel een indrukwekkend gebouw. Zelf woon ik in Noord. Daar is veel mooie, oude architectuur. Ik vind het gers dat daar meer aandacht voor komt. De restauratie van het oude station Hofplein is een goed voorbeeld. Daar zijn in de Hofboogjes allemaal leuke zaakjes gekomen: een goed restaurant, leuke cafeetjes, design, luxe pakken. Echt anders dan in de stad. En via de nieuwe loopbrug ben je er zo. In de Zwart Janstraat staan ook mooie oude panden. Maar door de lelijke reclameborden voor de gevels zie je dat bijna niet. Dat zouden ze nog moeten aanpakken, net als op de Nieuwe Binnenweg is gedaan.”

Tijs Dekker, projectleider waterveiligheid