Rotterdammers maken Rotterdam

Vrolijker, liever, mooier

Annemiek de Gelder Tekst

Het zijn soms juist de kleinschalige initiatieven die een stad net dat beetje extra geven. Rotterdam barst er van. Ze maken de stad een beetje vrolijker, een beetje liever en een beetje mooier.

Speeltuin Bello 

Foto: Freek van Arkel

Eén in, één uit. Nee, we hebben het niet over het deurbeleid van een hippe club of de Drie Dwaze Dagen van een zeker warenhuis. Op sommige dagen is het bij hondenspeeltuin Bello in Rotterdam Noord zo druk, dat hond en baasje even moeten wachten alvorens dit hondenwalhalla te mogen betreden.

Twee waterbakken, een renbaan, grote kunstobjecten en zand, heel veel zand. Honden kunnen hier naar hartenlust graven, speuren, klimmen en zwemmen. Alle soorten viervoeters zijn welkom bij Bello, van chihuahua tot pitbull. Enige vereiste: ze moeten sociaal zijn en de basiscommando’s kennen. De vier initiatiefnemers bouwden alles met afvalmateriaal dat ze ter plekke vonden. Jeroen Leemans: “Bello is een plek waar honden elkaar ontmoeten en met elkaar kunnen spelen. Dit vrije ontmoeten is heel belangrijk voor het sociale gedrag.” En niet alleen voor de hondjes. Voor de baasjes werkt het concept net zo goed. “Een gesprek is makkelijk gestart als er honden in de buurt zijn. Het is echt een ontmoetingsplek geworden.”

www.speeltuinbello.nl

Het Goede Gebeuren

Foto: Het Goede Gebeuren

Een voorbijganger die je waarschuwt voor de fietser die je niet zag. Een oplettende cafébaas, die je attendeert op de portemonnee die je bijna vergat. Een vreemdeling, die je spontaan te hulp schiet als je met een lekke band staat. Kleine momentjes, die je hart een sprongetje laten maken. Waar je heel even, heel blij van wordt. We beleven ze allemaal, maar gaan er vaak snel aan voorbij.

Zonde, vinden de creatieve breinen achter Het Goede Gebeuren. Een van hen is Joke van Bilsen: “De wereld staat in brand, daar kunnen we niets aan doen. Maar door oog voor kleine gebaren te hebben, kunnen we een groot effect hebben. De wereld is zo slecht nog niet.” Maar hoe ‘conserveer’ je deze kostbare momenten? Door een plek te creëren waar mensen die kunnen delen. Een website waar alle verhalen gebundeld zijn. Compleet met illustraties en locaties. Leuk voor de ontvanger, nog leuker voor de gever. “Dit soort acties zijn vaak anoniem. Hoe leuk is het om terug te lezen dat je iemands dag goed hebt gemaakt?”

www.hetgoedegebeuren.nl

Lovespray

Foto: Randy Ruijter

Bij de Lijnbaan, op parkeermeters, onder een bankje. Wie goed kijkt, spot ze regelmatig: rood-wit gekleurde spuitbussen met daarop in grote, zwarte letters het woord Tenderness. Het zijn de Lovesprays van kunstenaar Tinus Teder. Zijn cadeau aan de stad.

“Als je een ommetje maakt, zie je hoe lelijk mensen soms kunnen doen. En om niets: als je niet het juiste hondje hebt of als je hand in hand met iemand van hetzelfde geslacht loopt. Als iedereen nou eens iets liever voor elkaar is, zou Rotterdam er nog mooier uitzien.” Om daar een handje bij te helpen, begon hij met het verspreiden van de Lovesprays. Lege spuitbussen waar hij zelfontworpen stickers op plakt. “Overal waar ik denk dat ze wel een glimlach kunnen gebruiken, zet ik ze neer. Ik hoop dat mijn Lovesprays het verschil maken tussen een goede en een slechte dag.” Wie de kleine kunstobjectjes tegenkomt, mag ze meenemen. Wel even aan het achterliggende idee van Tinus denken en een momentje stilstaan bij de goede dingen in het leven. Spread the love

www.tinusteder.com