Kloppend hart van Rotterdam

Van punk tot burlesk

Marianne Post Tekst
Marieke Odekerken Beeld

De rode gevel, de etalage gevuld met de nieuwste mode in gothic, rockabilly en punk: Black Widow biedt al dertig jaar een vertrouwde aanblik op de Nieuwe Binnenweg. Ooit ‘de winkel van Carrie’, maar tegenwoordig is het haar ex-man Gerard Roijackers die de scepter zwaait.

Hij staat niet graag in de belangstelling. “Daar was Carrie altijd voor, ik deed de kinderen en de zakelijke kant van de winkel.” Toen het stel uit elkaar ging en Carrie zich op de advocatuur stortte, zat er niks anders op dan zelf plaats te nemen achter de toonbank. “Carrie richtte zich op punk en gothic, ik heb de boel wat kleur gegeven”, bekent hij. “Burlesk, Lolita, korsetten. Maar ook voor andere alternatieve stijlen kunnen mensen hier terecht. Tegenwoordig komt er een veel breder publiek in de winkel.”

“Black Widow is groot geworden met het op maat maken van kleding voor Surinaamse vrouwen”, vertelt Roijackers. “Veel Surinamers kwamen naar Rotterdam, zij waren vaak alto, punk en gothic. Die jurken kwamen uit ateliers in Engeland, wij konden die passend maken aan hun ronde vormen.”

De naaimachine wordt nog maar weinig gebruikt. Roijackers: “De meeste ateliers in Engeland zijn failliet gegaan. Nu komt bijna alles kant en klaar uit China en India. En ik verkoop nu veel meer rockabilly, fifties, steampunk en kleding en accessoires in maritieme stijl.”

In een tijd van economische crisis en internetshoppen (“Ik ben een paskamer voor het internet”) moet je positief en inventief blijven. Dat is wel aan Roijackers besteed. “Haarverf loopt als een trein. Zelfs op een slechte dag verkoop ik altijd wel een paar pakjes, kan ik toch de huur betalen.” Tegenwoordig kun je bij Black Widow ook terecht voor een verf- en knipbeurt. Reken dan wel op een kinky coupe!