Rotterdammers maken Rotterdam

THEMA: Rotterdam

Mark Horsman Tekst
Ilya Korzelius Beeld

Op 24 januari opent in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam de tentoonstelling ‘Rotterdam in the picture, 175 jaar fotografie in Rotterdam’. De foto’s laten zien hoe Rotterdam constant op de schop gaat, een proces dat tot mooie beelden heeft geleid. Dat de Maasstad tot mooie beelden leidt, valt niet te ontkennen. Zo maakte kunstenares Marga Weimans jurken geinspireerd op Rotterdamse flats, werd in de jaren vijftig de iconische Lijnbaan aangelegd en kleurden gabbers in de jaren negentig de energiehal met hun felgekleurde trainingspakken en harde muziek. Van maandag 19 t/m vrijdag 23 januari een week lang Rotterdam op NPO Cultura!

Hoogtepunten uit de programmering:

010 Foto Rotterdam / maandag 19 januari / 20:30 uur

Documentaire van Marc Schmidt waarin fotografen Gerco de Ruijter, Hans Wilschut, Janine Schrijver, Rince de Jong, Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek worden gevolgd terwijl ze aan het werk zijn in hun Rotterdam, waar ze op zoek gaan naar dat ene beeld dat hun unieke visie weergeeft. Ze kijken, kiezen, bewerken en overwinnen onderweg allerlei praktische en inhoudelijke obstakels. Eerder uitgezonden in Het uur van de wolf.

De Grote Verschrikkelijke Deelder / maandag 19 januari / 21:22 uur

Jules Deelder doet al meer dan vier decennia van zich spreken, bijna iedereen kent zijn verschijning en heeft daarover zowel terechte als onterechte vooroordelen. De film stelt beiden aan de kaak. Het zwaartepunt van dit portret ligt echter niet op het interview maar juist op Deelders productieve leven en zijn levenshouding, die naadloos samenvalt met de houding in zijn werk: humor, actie, veel en hard werken. Deelder wordt geportretterd als een vlammende Rotterdamse ‘arbeider’. Er moet gewerkt worden en dat doet hij dan ook. Het filmportret illustreert in chronologische volgorde Deelders carrière, verrijkt met hilarische scènes en 8mm opnames uit Deelders privé-collectie.

Andere Tijden: De Lijnbaan in Rotterdam / dinsdag 20 januari / 20:30 uur

Na de oorlog biedt het centrum van Rotterdam een troosteloze aanblik. Maar in 1953 verrijst, midden in de leegte, het begin van een nieuwe stad: een straat met enkel winkels, zonder autoverkeer. De Lijnbaan is het eerste moderne winkelcentrum van Europa, trekt bezoekers van heinde en ver en geldt al snel als het paradepaard van de wederopbouw. In de jaren 70 begint de verloedering. De moderne architectuur blijkt kwetsbaar, de chique winkels maken plaats voor spijkerbroekenparadijzen. Nu proberen de eigenaren van de winkels de Lijnbaan in oude luister te herstellen. De architectuur uit de jaren ‘50 is weer hip en winkelen moet weer leuk worden. Eerder uitgezonden door de NTR op 4 december 2014.

Uitzenddata

Maandag 19 t/m vrijdag 23 januari, vanaf 20:30 uur