Rotterdammers maken Rotterdam

Stressvrije kerst, dankzij Kookpunt

Dijlan van Vlimmeren Tekst
Rick Arnold Beeld

Een goed begin is het halve werk. Ga eerst naar het Noordplein, voordat je je tijdens de feestdagen gaat uitsloven in de keuken. Grote kans dat zonder degelijk gereedschap het kerstdiner uitmondt in irritaties en mislukte of misvormde gerechten. Waarom zou je het risico lopen op een desillusie met zo’n grote, gespecialiseerde kookwinkel in de stad?

Met gebakken gamba’s met cantaloupe, pikante kletskloppen en een appel-kerriemayo wordt bij Marleen Mosterd, bedrijfsleider van Kookpunt Rotterdam, steevast kerst ingeluid. “Of als amuse of als voorgerecht, ik kom er niet onderuit hier niet mee te beginnen.” Met dit gerecht doet ze haar achternaam niet direct eer aan. “Haha. Nee, mosterd gebruik ik niet in deze gang. Ik heb mijn Kookpunt-verantwoorde achternaam te danken aan mijn geweldige man.”

Thuis staat zij achter de pannen. “Ik ben opgeleid tot kok. Stage gelopen bij Parkheuvel, in de tijd van Cees Helder, en een flink aantal jaren gewerkt voor René Tichelaar in De Gieser Wildeman in Noordeloos.” De professionele keuken heeft ze verlaten omdat het horecabestaan niet parallel liep met de werkuren van manlief. “Ik kook een keer in de maand als vrijwilliger voor ouderen in een basisschooltje in Papendrecht. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Hele familie

Bij het Kookpunt, waar ze inmiddels negentien jaar werkt, kan ze haar ei volledig kwijt. De patisserie is haar favoriete afdeling. Wil je een baksel in kerstsfeer, dan denk je al gauw aan Nordic Ware, een Amerikaans merk in hoogwaardige bakblikken in heel specifieke vormen. “Rond Nordic Ware is een hele community die elke beweging nauwlettend in de gaten houdt. Als lid van die club weet je wanneer Nordic Ware met een nieuwe bakvorm komt. Met Nordic Ware maak je een tulband van pompoen, peperkoek van een gingerbread mannetje, een brood van een gewelfde kathedraal of een cake van kerstbomen. Beetje poedersuiker erbij voor het sneeuweffect en kerstavond kan beginnen. Het zijn Amerikaanse maten, met Nordic Ware bak je voor de hele familie.”

Laat je niet afschrikken door de vele hoekjes en punten in deze bakvormen. “Leg de bakvorm even in de koelkast zodat hij koud wordt, en vet hem daarna in met gesmolten boter. Door de stolling van de boter zie je precies waar je bent gebleven met invetten”, tipt ze.

Interieur opbouwen

Helemaal blij is ze met de ontdekking van SilikoMart, een Italiaans merk dat excelleert in siliconen sjablonen om je bord op te maken. ,,Met SilikoMart kun je bijvoorbeeld een crème van rode biet in een heel mooi reliëf leggen. Je kunt een tuile maken. Het beslag uitsmeren met een paletmes over het matje, even in de oven, en je hebt eenvoudig een krokantje om je gerecht mee aan te kleden. Je kunt er trouwens nog heel meer mee. Je kunt er een mooi interieur mee opbouwen. Een bol mousse kun je inkapselen in een nog grotere bol waardoor je meerdere smaaklagen kunt creëren.”

Glad

De hoofdgang zou in huize Mosterd met kerstmis zomaar biefstuk kunnen zijn. “Hetzij van rund, hetzij van hert. Neem voor biefstuk altijd een pan met een gesmede bodem, zoals Fissler Profi. Eerst de pan verhitten, doe een scheutje olijfolie in de pan, leg vervolgens het vlees erin en voeg er daarna pas een klontje boter bij. Begin je met de boter dan heb je kans dat deze aanbrandt. Maak niet de fout om je biefstuk aan te snijden met een gekarteld steakmes. Daarmee trek je de structuur van vlees kapot. Ga voor een glad steakmes van Kliegel met keuze uit een handvat van olijfhout of gerookt eiken.”

Mogelijke garnituur bij de biefstuk? “Gebakken paddenstoelen, zelfgemaakte rodekool en een aardappelgarnituurtje. Als dat alles op een passend bord ligt, is voor mij het feest compleet. Wat in dit geval een passend bord is? Een olijfgroen bord van Bowl Dishes, bijvoorbeeld. Het glaswerk op onze kersttafel is, ik zou bijna vanzelfsprekend willen zeggen, van Nude, dat is zulk verfijnd kristal.”

‘Ik kook een keer in de maand als vrijwilliger voor ouderen in een basisschooltje in Papendrecht’