Rotterdammers maken Rotterdam

Stadse kroten & kromme komkommers

Kim Hoefnagels Tekst
Annette Behrens Beeld

Rotterdam mag een drukbevolkte havenstad zijn, de laatste tijd schieten de groene initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Leegstaande gebouwen krijgen een tweede leven als stadsboerderij, daken van kantoorgebouwen worden omgetoverd tot dak-akker en braakliggende terreinen komen tot bloei als moestuin.

Kromkommer 

Kromme komkommers, hartvormige aardappels, tweelingtomaten of gedeukte appels; in de natuur zijn ze geen uitzondering. Maar in de supermarkt tref je ze niet snel aan. Hoewel prima qua smaak, voldoen ze niet aan de hoge kwaliteitseisen en worden ze zonder pardon weggegooid of als veevoer verwerkt. Beetje krom, vinden Lisanne van Zwol, Jente de Vries en Chantal Engelen. Met hun initiatief Kromkommer werken ze aan een eigen productlijn met jam, sauzen en soepen van groente en fruit die anders vanwege hun looks weggegooid zouden worden. Ook zitten ze aan tafel bij supermarkten, motiveren ze restaurants om te koken met ‘gekke’ groenten en organiseren ze ludieke acties om aandacht te vragen voor voedselverspilling.

www.kromkommer.com

RotterZwam

Foto: Rutger Geerling

RotterZwam klinkt misschien een beetje vies, maar niets is minder waar. Het is de naam van de exclusieve paddenstoelen die stadstuinders Siemen Cox en Mark Slegers kweken in Tropicana, het oude zwemparadijs aan de Maasboulevard. In de kelders, waar vroeger de kleedruimtes van het personeel zaten, hangen sinds enkele maanden zakken vol stro en koffiedik, afkomstig van de lokale horeca. De combinatie van een donkere, vochtige omgeving en koffieprut zorgt ervoor dat oesterzwammen er prima gedijen. Zo slaan de mannen drie vliegen in één klap. Ze geven een leegstaand gebouw een nieuwe functie, gebruiken afval als voedingsbodem en telen een smakelijk product dat ze verkopen aan restaurants in de buurt.

www.rotterzwam.nl

Rotterdamse Oogstmarkt

Onder het motto ‘zo min mogelijk afstand tussen boer en bord’, willen de initiatiefnemers van de Rotterdamse Oogstmarkt stadsbewoners minder voedselvreemd maken en regionale voedselproductie promoten. Elke eerste zaterdag van de maand vind je op het Noordplein het lekkerste wat de lokale grond te bieden heeft. Alles geteeld, geproduceerd en verhandeld binnen een cirkel van 50 km rond Rotterdam. Van kaas uit Streefkerk en mosterd uit Goudswaard, tot tomaten en kroten afkomstig van moestuinen op braakliggende terreinen, daken en balkons in de stad. Wie nog twijfelt, kan ter plaatse proeven. In de mobiele keukens worden de hele dag door de heerlijkste maaltijden bereid. Vers, gezond en zeer (groot) Rotterdams.

www.rotterdamseoogst.nl

Stek

Centraal gelegen, kleinschalig en lokaal. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een tuincentrum. Toch is stadstuinwinkel Stek het alledrie. In dit mini-tuincentrum op de Nieuwe Binnenweg vind je alles wat je nodig hebt om je tuin, terras of balkon een groene boost te geven. Planten en zaadjes, maar ook harken, boeken en buitenmeubilair. Veel van wat hier groeit en bloeit, hebben de eigenaren zelf opgekweekt. De rest is afkomstig van kwekerijen uit de buurt. Daarnaast organiseert Stek regelmatig adviesuurtjes, stekjes-ruildagen, workshops en lezingen. En tegen een kleine vergoeding kun je hier met een gerust hart je kamerplantjes achterlaten wanneer je op vakantie gaat.

www.stekrotterdam.nl

Eetbaar Rotterdam

Foto: Brigitte Hanssen

Zoals een zelfgebakken appeltaart die net uit de oven komt, smaakt ook vers, zelf verbouwd voedsel beter dan alles wat je kant-en-klaar uit de supermarkt haalt. Inderdaad, wie zaait zal oogsten. Maar wat nu als je én geen tuin én geen groene vingers hebt? Dan biedt de vereniging Eetbaar Rotterdam uitkomst. Op hun blog vind je alle ins & outs over stadstuinieren; het verbouwen van groente en fruit midden in de stad. Op braakliggende terreinen, in leegstaande gebouwen, maar ook op die paar vierkante meter die een balkon of dakterras groot is. De ambitie van Eetbaar Rotterdam is om stadslandbouw te professionaliseren en de stad weer te verbinden met de productie van voedsel, zodat mensen zelf kunnen zien hoe hun eten tot stand komt.

www.eetbaarrotterdam.nl

Rechtstreex

Foto: Machteld Bunskoek

Kakelverse producten voor een schappelijke prijs, rechtstreeks bij de boer vandaan. Gewoon in je eigen wijk verkrijgbaar. Dat is in een notendop het concept van Rechtstreex. Initiatiefnemer Arthur Nijhuis laat mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met (h)eerlijk voedsel voor prijzen die doorgaans onder die van de supermarkt liggen. Dat is mogelijk, omdat seizoensgebonden producten direct bij de boer worden besteld. Wie meedoet, vult wekelijks een wensenlijst in en haalt de streekproducten op bij een ‘wijkcoördinator’, een soort lokale groenteman. Dus in plaats van dat je zelf inkoopt bij de boer, bestel je samen met je wijk. Dat is niet alleen praktisch, maar ook gezellig.

www.rechtstreex.nl