Rotterdammers maken Rotterdam

Sociaal contact staat centraal

Jona Baan Tekst
Marc Blommaert Beeld

Wie de website van Sportingclub Uitweg bezoekt merkt het al vanaf de eerste klik. De sportschool van Kevin Curiel is sinds 2013 een ontmoetingsplek voor jong en oud. Een échte buurtclub waar iedereen op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier met sport bezig kan zijn. Niet alleen de halters, gewichten en hometrainers zijn belangrijk, maar juist het sociale contact tussen de mensen die in de sportclub komen staat hier centraal. Buren ontmoeten elkaar, vriendschappen worden gesloten en contacten worden gelegd tijdens de uurtjes dat mensen zich in het zweet werken. Juist deze waardevolle uurtjes bleven de afgelopen maanden uit. De deuren van de sportscholen mogen nu gelukkig weer geopend worden.

Dat de les van Kevin Curiel pas net enkele minuten is afgelopen als hij aan de telefoon hangt, is de ervaren sportschooleigenaar niet aan te horen. Geen zuchtje, steuntje of pufje is te horen uit de mond van Curiel. “Ik zucht of steun nooit, dat is wel belangrijk geweest de afgelopen tijd”, vertelt hij. Dat laatste lijkt te kloppen. Ook tijdens de coronacrisis bleef de ondernemer positief gestemd ondanks de vele tegenslagen die hij op zijn pad tegenkwam. “Toen we in maart 2020 hoorden dat het land op slot zou gaan, zijn we direct in actie gekomen. Vanaf de eerste dag dat de sportschool dicht moest zijn we met de acht medewerkers bij elkaar gaan zitten. “Wij zijn er om de mensen in beweging te houden”, zegt Curiel. “Dat is ons werk. Direct zeiden we tegen elkaar: ‘Dit is vervelend, maar we hebben de sportschool niet per se nodig om onze leden te laten bewegen.’ We zijn de lessen direct gaan filmen, zijn live via Facebook aan de slag gegaan en konden zo toch heel snel op een ‘normale’ manier onze leden bereiken.”

Terug naar de basis

Helaas bleef het niet bij een paar weken online zwoegen en zweten. “Toen we merkten dat deze hele pandemie veel langer zou duren moest ik wel even slikken. Op zo’n moment probeer je terug te gaan naar de basis. Waarom doe ik dit werk? Wat is mijn missie en wat is mijn visie? Waarom ben ik hier ooit mee begonnen? Het antwoord op die vraag was helder. Ervoor zorgen dat mensen in beweging komen en goed voor hun lichaam zorgen. Samen met de collega’s staan we dagelijks op om dat voor elkaar te krijgen.

Dat laat je je niet zomaar afpakken. Ook niet door een pandemie. We accepteerden de situatie en hebben gekeken naar wat er nog wél kon. Op een gegeven moment mochten we wél lesgeven aan kinderen. Normaal doen we dat helemaal niet, maar we hebben direct een uitzondering gemaakt voor de kinderen van onze leden. Nog voor de persconferentie waarin verteld werd dat er weer buiten mocht worden gesport, stond er bij Uitweg bij wijze van spreken al een tent en een muziekinstallatie. Dat is motivatie en onverzettelijkheid! Deze houding werd door de leden heel erg gewaardeerd. Heel veel leden hebben ons de afgelopen maanden gesteund.” Blijkt maar weer eens hoe belangrijk een leuke sportschool in de buurt is.

Kevin Curiel gaat vol goede moed beginnen aan zijn volgende les. Na maanden van online lesgeven staat het licht weer op groen voor zweten in de sportschool. Dat laat Curiel zich natuurlijk geen twee keer zeggen.